V Španskih borcih predstavi mladih francoskih koreografov

Avtor: STA

Na dvojnem plesnem večeru, ki ga v Španskih borcih gostijo v okviru celoletnega festivala Plesna Vesna, se bosta drevi predstavila mlada francoska umetnika z debitantskima solo koreografijama. Pod skupnim naslovom Francoski novi val bosta na ogled predstavi Morda Leile Ka in Nekateri takšni ostanejo Alexandra Fandarda.


Foto: Arhiv CK Španski borci

Petnajstminutna predstava Morda želi ponazoriti, kako težko je v današnji družbi ostati zvest samemu sebi. Sprašuje se o omejitvah ter neredu in kaosu - večini poznani zmedi, ki nastane, ko človek poskuša biti to, kar je. Mlada plesalka in koreografinja Leila Ka se v svoji debitantski solo koreografiji znajde v brutalnem dialogu sama s sabo, v katerem prek različnih koreografskih jezikov išče mnogotere identitete, ki sestavljajo eno osebo, so zapisali v Španskih borcih.

V delu, katerega naslov v portugalskem jeziku - pode ser - skriva nekakšno dvoumnost, lahko gledalec vidi plesalko, ki brez težav v enem nastopu združuje gledališče, hip-hop in sodobni ples. Prepletanje na videz nekompatibilnih veščin in neverjetna odrska prezenca mlade plesalke ustvarita iskreno pripoved, ki je že bila nagrajena s petimi mednarodnimi nagradami.

Leila Ka je v svet plesa vstopila s hip-hopom, ki ga je pozneje združila z gledališčem in sodobnim plesom, kar je izmojstrila, ko je plesala je pri Maguy Marin. Trenutno ustvarja koreografijo, ki jo bo predstavila prihodnje leto.

Fandard se bo predstavil v polurni predstavi Nekateri takšni ostanejo, v kateri raziskuje najbolj radikalne lastnosti, ki jih človek nosi v sebi. Solo, ki se giblje med plesom in performansom, je svojo inspiracijo našel v Beckettovem citatu: "Vsi se rodimo nori; nekateri takšni ostanejo." Delo, ki izhaja iz estetike chiaroscuro, z izjemno poetiko in slikovitostjo prek telesa raziskuje vrtoglavo norost - brezno praznine, ki je neusahljiv vir očarljive ustvarjalnosti. Umetnik, kot so zapisali v Španskih borcih, gledalca vabi v temačne globine, na mejo med razumom in norostjo, kjer se rojeva ustvarjalnost.

Fandard je samouk hip-hop freestyle plesa. Po vpisu na Academie Internationale de la Danse v Parizu je nastopal v predstavi Exhibit B Bretta Baileya ter z njo gostoval v Parizu, Južni Koreji in Estoniji. Njegova glavna naloga je bila obstati pri miru kot nekakšna slika, kar je v njem vzbudilo močan okus za slikarsko estetiko. Pozneje so ga odkrili La Cie de Soi, s katerimi je nastopal v predstavi Heroes. Leta 2016 je bil izbran kot gostujoči plesalec v Laboratoire des culture urbaines v gledališču Centquatre-Paris. Predstava Nekateri takšni ostanejo je bila izbrana v program več evropskih festivalov.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-spanskih-borcih-predstavi-mladih-francoskih-koreografov