Po štirih letih prenove odprli Teatro Colon v Buenos Airesu

Avtor: STA

Po skoraj štirih letih prenove so v argentinski prestolnici Buenos Aires v ponedeljek odprli svetovno znano operno hišo Teatro Colon. Za prenovo je država odštela približno 80 milijonov evrov.


Operno gledališče Teatro Colon so zasnovali arhitekti Francisco Tamburini, Victor Meano in Jules Dormal, gradili so ga v letih 1889-1908. Razteza se na 37.884 kvadratnih metrih v sedmih nadstropjih, razpolaga s 2500 sedeži in 1000 stojišči.

Slovesnost na predvečer 200. obletnice neodvisnosti Argentine pa je zasenčil spor, v katerem sta v ospredju konservativni župan Mauricio Macri in predsednica države Cristina Kirchner. Kirchnerjeva je udeležbo na slovesnosti tik pred zdajci odpovedala.

Razlog naj bile pred tem javno izrečene Macrijeve besede o nelagodju, ki da ga bo občutil, ko bo moral na proslavi sedeti zraven soproga Kirchnerjeve, bivšega predsednika Nestorja Kirchnerja. Ta je bil na čelu Argentine v letih 2003-2007.

Slovesnega odprtja prenovljene veličastne operne hiše se niso udeležili niti člani vlade. Macri si je do zadnjega prizadeval, da bi pregovoril predsednico, naj vendarle pride, a je dobil košarico: predsednica zanj ni dosegljiva, so mu sporočili iz kabineta.

Med odprtjem je bil župan Buenos Airesa Macri potem precej osoren in o tej temi ni želel več govoriti. Suho je odvrnil, saj gre vendar za "praznik vseh Argentincev", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pred 2700 povabljenci so izvedli drugo dejanje opere La Boheme Giacoma Puccinija in odlomke iz baleta Labodje jezero Petra Iljiča Čajkovskega. Več deset tisoč poslušalcev je slovesnost spremljalo prek ogromnega platna, nameščenega pred operno hišo. Na pročelje stavbe so z lasersko tehniko projicirali tudi zgodbo o zgodovini teatra Colon.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/po-%C5%A1tirih-letih-prenove-odprli-teatro-colon-v-buenos-airesu