Publikacije na portalu SiGledal

Avtor: SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič

Na portalu SiGledal obiskovalce redno seznanjamo tudi z novostmi na področju publikacij, ki se dotikajo gledališča in slovenske dramatike.


Foto: Pixabay

Tovrstne informacije objavljamo v rubriki Publikacije. Doslej je bilo v rubriki objavljenih več kot 180 prispevkov. Med publikacijami, ki so izšle v zadnjih letih, gre omeniti naslednje: Prostor v prostoru – Scenografija na Slovenskem od 17. stoletja do leta 1991 Ane Kocjančič, Slišati sliko, videti zvok Aleša Jana, Umetnost kamišibaja Jelene Sitar Cvetko, Skupnost emancipiranih teles: Metodologije beleženja slovenskih avtoric sodobnega plesa, Filozofi in gledališčniki Freddieja Rokeme, Performans-kritika: Zasuk v odpravo umetnosti Nenada Jelesijevića, Koreografiranje problemov Bojane Cvejić, Mikra theatrika 2 Svetlane Slapšak in druge.

Poleg monografskih publikacij, povezanih s teorijo uprizoritvenih umetnosti in z zgodovino slovenskega gledališča, pa ne gre spregledati tudi (avto)biografskih in dnevniških zapisov – takšna sta na primer delo Dušana Jovanovića Na stara leta sem vzljubil svojo mamo in biografija Milene Zupančič izpod peresa Tadeja Goloba Kot bi luna padla na Zemljo.

Obiskovalci portala boste v rubriki Publikacije zasledili tudi novice o izidu novih številk periodičnih publikacij, povezanih z gledališčem, kot sta časopis za scenske umetnosti Maska in revija za teorijo scenskih umetnosti Amfiteater.

Seveda pa smo pozorni tudi na knjižne izdaje dramskih besedil (sodobnih) slovenskih avtoric in avtorjev, ki so sicer izjemno redke, a si zato še toliko bolj zaslužijo, da obiskovalce našega portala opozorimo nanje. Na tem mestu naj omenimo Drame Roka Vilčnika ter deli Simone Semenič Me slišiš? in Tri drame.

Vabljeni k brskanju po Publikacijah. Zagotovo boste našli tudi kaj za poletno branje.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/publikacije-na-portalu-sigledal