Mladi novogoriški igralci o evropski identiteti

Avtor: STA

Amaterski mladinski oder (AMO), kije navdušil s predstavo V mojo skuto ne pojdejo na gostovanju v Franciji, bo v torek ob 18. uri premierno predstavo uprizoril tudi na velikem odru Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Nova Gorica. Za tokratno predstavo so sami pripravili tekst na postavljeno temo projekta ID Babylon o evropski identiteti.


Absurdna črna komedija govori o drugačnem, pogledu z druge strani na prišleke in drugačnost. Zato so pred začetkom ustvarjanja te absurdne črne komedije opravili intervjuje z nekaterimi tujci, ki so prišli živet na Goriško ter zbrano sledili nekaterim slovenskim desničarskim medijem.

"Pahnjeni smo bili v nek nov izziv in mislim, da smo ga dobro izpeljali. Bilo je čisto nekaj drugega kot v lanski predstavi. Bali smo se, ali bodo v Franciji razumeli naš humor, vendar je bil strah odveč, saj so nas zelo pohvalili in razumeli, kaj smo želeli povedati," je na današnji novinarski konferenci povedala ena od igralk v predstavi Nejka Berce Čeligoj.

Izhajali smo iz slovenske majhnosti, saj na prišleke gledamo drugače kot v velikih državah, je povedala vodja AMO in režiserka predstave Tereza Gregorič.

S predstavo, ki so jo v tujini odigrali v angleškem jeziku, so aprila uspešno gostovali na festivalu v Clermont-Ferrandu v Franciji, uvrstili pa so se tudi na letošnji festival Vizije, ki bo maja v Novi Gorici.

V predstavi poleg Nejke Berce Čeligoj igrajo še Neža Lozej, Rebeka Štokelj Hlede, Borut Petrović in Jakob Šfiligoj. Kot mentorica in dramaturginja je pri projektu sodelovala Urša Adamič, pod dramaturgijo se podpisuje tudi članica AMO Tajda Lipicer.

Mladinska skupina AMO deluje pod okriljem SNG Nova Gorica že več kot 40 let, v tej sezoni pa je pripravila kar dve predstavi. Mlajši člani skupine so pod mentorstvom igralke Maje Nemec aprila že imeli premiero avtorske predstave #momo, starejši člani pa so z mentorico Terezo Gregorič in v sklopu evropskega projekta ID Babylon ustvarili avtorsko predstavo V mojo skuto ne pojdejo.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mladi-novogoriski-igralci-o-evropski-identiteti