V Skopju se bodo poklonili Goranu Stefanovskemu

Avtor: STA

V parku Debar Maalo v Skopju se bodo poklonili lani preminulemu dramatiku in pisatelju Goranu Stefanovskemu, ki bi danes praznoval rojstni dan. V njemu najljubšem okolišu bodo zasadili drevo, s tem pa po besedah organizatorjev simbolizirali njegovo "vrnitev domov". Praznovanje, ki se bo začelo opoldne, bo odprto vsem, ki bi želeli deliti spomine.


Foto: Arhiv PGK

Kot poroča makedonska tiskovna agencija MIA, bodo spomine na Stefanovskega lahko delili na odprtem mikrofonu, v ozadju pa bodo predvajali njemu najljubšo glasbo in fotografije od njegovega rojstva do smrti. Na platnu bodo predvajali tudi intervjuje, govore in predavanja, ki jih je imel, ter video izseke in fotografije iz uprizoritev njegovih dram.

Praznovanje bo obiskovalcem omogočilo, da se seznanijo z njegovim osebnim življenjem in ustvarjalnim procesom, so napovedali organizatorji.

"Občinstvo ga pozna kot slavnega dramatika, pisatelja in modreca, ki se je sprehajal naokoli s smehom na obrazu," so zapisali v sporočilu za javnost in dodali: "To bo priložnost za njegovo družino in prijatelje, da pokažejo še njegovo drugo stran - kot očeta, moža, dedka in oboževalca Beatlesov."

Dogodek pripravljajo Makedonska akademija znanosti in umetnosti, Mestna občina Centar in literatova družina v sodelovanju s skopskim dramskim gledališčem in Fakulteto za dramske umetnosti.

Stefanovski (1952-2018) je umrl novembra lani v Canterburyju, kjer je poučeval scenaristiko. Star je bil 66 let. Leta 1986 je ustanovil oddelek za scenaristiko na Fakulteti za dramske umetnosti v Skopju, kjer je deloval kot redni profesor do leta 1998.

Bil je eden najbolj plodovitih sodobnih makedonskih avtorjev. Prejel je več nagrad, med njimi nagrado Stale Popov, dvakrat Sterijino nagrado in leta 2007 slovensko nagrado vilenica.

Med njegove najbolj znane drame sodijo Jane Zadrogaz (1974), Divje meso (1979), Let na mestu (1981), Hi-Fi (1982), Tetovirane duše (1985), Črna luknja (1987), Sarajevo (1993), Bakanalije (1996), Hotel Evropa (2000), Demon iz Debar Maala (2006) in Odisej (2012). Več od njih je bilo uprizorjenih tudi v Sloveniji.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-skopju-se-bodo-poklonili-goranu-stefanovskemu