V Španskih borcih premiera didaktične plesne predstave Pozor hud ples 3

Avtor: STA

V Centru kulture Španski borci bo danes ob 11. uri premiera didaktične plesne predstave Pozor hud ples 3 v režiji Iztoka Kovača in Lukea Thomasa Dunnea. Gre za tretji del projekta, ki se je v prvi izdaji naslanjal na zgodovino Zavoda EN-KNAP, v drugi pa na zgodovino sodobnega plesa. Tokrat bosta v fokusu plesalec in njegov poklic.


Foto: Andrej Lamut

Prva predstava Pozor hud ples je pod okriljem Zavoda EN-KNAP nastala leta 2010, z njo pa so ustvarjalci mladostnike popeljali do vprašanj o identiteti gibalnega izraza, iskanju vzgibov za umetniško delo ter odkrivanju skrivnosti kompozicijskih struktur. Takrat je Mojca Kumerdej za Delo o predstavi zapisala: "Pozor hud ples! tako predvsem ni plesna predstava, ampak izvrstno narejena učna ura o sodobnem plesu."

Sledila je razširitev pod imenom Pozor hud ples 2 - Vrnitev legend, ki je predstavljala svojevrsten didaktični pripomoček v obliki plesne predstave. Ta je namreč kronološko in pregledno predstavila zgodovino sodobnega plesa, skozi predstavitev plesnih legend ter s serijo ilustrativnih koreografskih podob in plesnih slogov. Kot so zapisali v Španskih borcih, se je uprizoritev "razvila v pravo plesno avanturo oziroma akcijsko pustolovščino s sodobnimi prijemi".

V tokratni, tretji predstavi bo fokus na samemu plesalcu in njegovem poklicu. Pred očmi gledalcev se bo izrisal plesalčev dan vse od identitete, jutranjih rutin, sestavljanja koreografije pa vse do izsečkov že sestavljenih koreografij.

"Pozor hud ples 3 tako vsebuje ključne prvine, ki se dotikajo vprašanja identitete gibalnega izraza, iskanja vzgibov za umetniško delo in odkrivanja skrivnosti kompozicijskih struktur ter obljublja kompilacijo najbolj atraktivnih plesnih momentov, ki jih postavlja v širši uprizoritveni okvir. Poleg tega se bo predstava dotaknila tudi življenja plesalcev (od blizu!) in določenih tem, s katerimi je ples ontološko povezan vse od svojih začetkov, kot je vprašanje identitete, rituala, glasbe, zgodbe...," je ob predstavi zapisala Andreja Kopač, ki je ob Kovaču, Dunneu, Jušu Milčinskemu in Ani Štefanec Knez ena od avtorjev koncepta uprizoritve.

Tudi tokratna predstava je namenjena približanju sodobnega plesa širšemu občinstvu, predvsem pa mladim. Prva dva dela predstave si je namreč ogledalo več kot 10.000 otrok in mladostnikov iz vse Slovenije.

Kot ustvarjalci in izvajalci so pod projekt podpisani Dunne, Milčinski, Giorgia Belotti, Rada Kovačević, Radoslav Piovarči in Tamas Tuza, vizualije podpisujeta Omar Ismail in Sašo Podgoršek, oblikovanje svetlobe Hotimir Knific in Jaka Šimenc, scenografijo Kovač in Šimenc, kostumografijo pa Katarina Škaper in EN-KNAP. Prva ponovitev bo na sporedu v petek ob 10.30.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-spanskih-borcih-premiera-didakticne-plesne-predstave-pozor-hud-ples-3