Odprtje poletnega 67. Ljubljana Festivala v znamenju opere Aida in lipicancev

Avtor: STA

Prestolnico bo med 2. julijem in 5. septembrom zaznamoval 67. Ljubljana Festival, ki bo znova ponudil velika svetovna glasbena imena. Pestro bo že pred začetkom, ko bo na sporedu Verdijev Rekviem pod taktirko sicer slovitega opernega pevca Placida Dominga. Sledilo bo odprtje na Kongresnem trgu z opero Aido, ki jo bo popestril nastop lipicancev.


Cankarjev dom / Foto: Nebojša Tejić, STA

Festivalsko dogajanje bo še pred uradnim začetkom uvedlo Verdijevo epohalno delo Rekviem, ki bo 17. junija v Cankarjevem domu zazvenel pod taktirko tenorista Placida Dominga, ki se bo v Sloveniji prvič predstavil v vlogi dirigenta. V solistični vlogi bodo nastopili sopranistka Elvira Hasanagić, mezzosopranistka Annalisa Stroppa, tenorist Arturo Chacon-Cruz in basist Roberto Tagliavini ob spremljavi Zbora in Orkestra Slovenske filharmonije ter Zbora SNG Opera in balet Ljubljana. Kot predfestivalska dogodka je direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek še pred omenjenim gostovanjem napovedal koncert dveh slovenskih pihalnih orkestrov v Križankah in muzikal Briljantino.

Za veličastno festivalsko odprtje bo poskrbela Aida Giuseppeja Verdija, ki velja za eno najbolj poznanih in največkrat izvajanih oper v celotni operni zgodovini. Predstava v koprodukciji Festivala Ljubljana, HNK Split, Slovenske filharmonije ter SNG Maribor bo prirejena posebej za Kongresni trg. Režiser Dražen Siriščević je v uprizoritev vključil tudi nastop več lipicancev, je na novinarski konferenci povedal Brlek.

Festival bo ponudil številne baletne in operne predstave, muzikale, komorne in simfonične koncerte ter številne druge dogodke. Med večjimi je Brlek, ki je vodja festivala že od njegove 41. izdaje, izpostavil Poletno noč, ki je letos posvečena pevki Marjani Deržaj, ter nastope zvenečih imen. V začetku julija bo v predstavi Oda času nastopila znamenita plesalka flamenka Maria Pages, predstavila se bosta dva priznana bas kitarista Marcus Miller in Stanley Clarke, obeta se koncert opernih arij z baritonistom Thomasom Hampsonom in sopranistko Eleno Mosuc, Mahlerjeva 2. simfonija s sopranistko Valentino Farcas in mezzosopranistko Bettino Ranch ter ruska muzikala Onjeginov demon in Mojster in Margareta v izvedbi Gledališča LDM. Novaya Scena iz Sankt Peterburga.

Gostili bodo rusko primabalerino Svetlano Zakharovo, posebno pozornost pa bodo namenili gostovanju velikih orkestrov, med katerimi je Brlek izpostavil zaključni koncert Izraelske filharmonije pod taktirko slovitega Zubina Mehte, ki je zaradi slabega zdravja precej koncertov odpovedal, zato so organizatorji še toliko bolj zadovoljni, da bo gostoval v Ljubljani, kamor se vrača že od samega začetka svoje kariere.

Na festivalu se bo predstavila tudi italijanska sodobna plesna zasedba Aterballetto, gledališče Teatro Regio iz Torina z Verdijevo Traviato, Shenzhenski simfonični orkester z Dayem Linom, Filharmonični orkester iz Seongnama z violinistom Sergejem Krilovim, Orkester Münchenskega radia in Zbor Bavarskega radia pod taktirko Ivana Repušića.

Nastopili bodo tudi številni priznani solisti, kot so violinista Massimo Quarta in Alena Baeva, flavtist Massimo Mercelli in pianist Vadim Kolodenko, Brlek pa je opozoril še na septembrski koncert Orkestra Slovenske filharmonije pod taktirko švicarskega dirigenta Charlesa Dutoita. Ta je v program uvrstil tudi delo Lucijana Marije Škerjanca. Stalnici ostajata mednarodna likovna kolonija in koncert Vlada Kreslina.

Kot je povedal ljubljanski župan Zoran Jankovič, na občini trenutno čakajo na gradbeno dovoljenje za streho Križank, eno od osrednjih festivalskih prizorišč.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/odprtje-poletnega-67-ljubljana-festivala-v-znamenju-opere-aida-in-lipicancev