S festivalom ZIZ odslej do nagrad najboljšim akterjem na mariborski alternativni sceni

Avtor: STA

S predstavo In, predstava bo? v režiji Domna Šumana se je 18. aprila začelo dogajanje na prvem dvodnevnem festivalu ZIZ. Festival se bo sklenil v soboto, 20. 4., ko bo na vrsti 6. podelitev nagrad ZIZ najboljšim akterkam in akterjem na mariborski alternativni sceni.


Foto: Arhiv Via Negativa

Tako festival kot podelitev nagrad organizira Kolektiv ZIZ, ki se je vzpostavil leta 2013 in od začetka deluje pod okriljem Pekarne Magdalenske mreže Maribor. Kolektiv aktivno deluje in ustvarja na področju družbeno-angažiranega gledališča. Z delavnicami po metodi gledališča zatiranih in avtorskim ustvarjanjem političnih predstav kolektiv prevprašuje razmerja moči v družbi. Poleg delavnic in predstav kolektiv od leta 2014 organizira podelitev nagrad ZIZ, to pa bo letos prvič kot preddogodek spremljal tudi festival ZIZ.

Vodja Kolektiva ZIZ Barbara Polajnar je ob prvi izdaji festivala spomnila, da s kolektivom že šesto leto zapored delajo v smeri, da bi s prireditvijo obeležili in nagradili ustvarjanje na mariborski alternativni uprizoritveni sceni: "Dogodek nam je v ponos, saj kljub nizki količini sredstev, tako za delovanje in ustvarjanje kolektiva kot za prireditev samo, uspešno sledimo ideji - vsako leto aprila ustvariti kulturni dogodek z dodano vrednostjo."

Na dvodnevnem festivalu ZIZ se bodo predstavile izbrane predstave mariborske alternativne gledališke produkcije. Že danes si bo na Intimnem odru GT22 mogoče ogledati produkcijo mariborskega Momenta ter ŠtudenTeatra z naslovom In, predstava bo? v režiji Domna Šumana, v kateri igra Mila Kotnik. Gre za avtorski projekt po motivih monodram Evropa, monolog za mater Korajžo in njene otroke (Ivana Sajko) in Psihoza 4.48 (Sarah Kane).

Uradni začetek festivala bo nocoj v mariborskem Narodnem domu ob 19.30 zaznamovalo odprtje fotografske razstave Janeza Klenovška, ob 20. uri pa bo na sporedu še predstava iz produkcije Pekarne Magdalenske mreže Kristusu ni uspelo, prišel je Marx v režiji Tine Podbevšek. Gre za predstavo o življenju in delu Karla Marxa, v kateri glavni akter ni prikazan zgolj kot filozof, temveč tudi kot družinski človek, ki se v izgnanstvu bori za preživetje svoje družine.

Petkov festivalski program bo na Intimnem odru GT2 zaznamovala Momentova predstava 108,1 MHz v režiji Skupine Sirene, v goste festivala so organizatorji povabili še performans ljubljanske Via Negative *arija *omagaj v režiji Roka Kravanje in Bojana Jablanovca, ki bo v Mariboru na ogled prvič. Performans je bil zasnovan v laboratoriju Vie Negative za uprizarjanje - VN Lab. Vsem festivalskim predstavam bodo sledili pogovori z ustvarjalci.

Vrhunec dogajanja pod okriljem Kolektiva ZIZ bo sobotna t.i. Gala podelitev nagrad ZIZ, na kateri bodo že šestič nagradili najboljše akterje in akterke na mariborski alternativni uprizoritveni sceni. Slavnostni govornik bo igralec Jurij Drevenšek.

Podelitev nagrad ZIZ v več kategorijah kolektiv že šestič prireja z namenom prevpraševanja pozicije alternativne gledališke produkcije v Mestni občini Maribor. "Le-ta se za redno in raznoliko produkcijo, s katero bi aktivno doprinesla tako h kulturnemu dogajanju v Mariboru kot k izobraževanju gledališkega občinstva, bori kljub omejenim produkcijskim zmožnostim in pomanjkanju primernih uprizoritvenih prostorov," piše v sporočilu za javnost.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/s-festivalom-ziz-odslej-do-nagrad-najboljsim-akterjem-na-mariborski-alternativni-sceni