V LGL Pravica biti človek skozi razumevanje mladih

Avtor: STA

Na Šentjakobskem odru Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL) bo drevi ob 19. uri premiera predstave mladih avtorjev Pravica biti človek v režiji Mareta Bulca. Nastopajoči v predstavi so se prizemljeno spoprijeli z vprašanjema, kaj danes pomeni biti človek ter kaj pomeni biti mlad in ob tem razmišljali, kaj je v današnjem svetu vloga gledališča.


Foto: Mankica Kranjec

V predstavi Pravica biti človek, ki je več kot pol leta nastajala v okviru Gledališkega laboratorija LGL, sodeluje 19 mladostnikov med 12. in 17. letom. Izhodiščna ideja je bila raziskovati odnos mladih do splošno priznanih človekovih pravic; med procesom je "splošnost" vedno bolj bledela in se umikala individualnim zgodbam nastopajočih.

"Predstava je tako intimna podoba generacije, ki po eni strani odrašča v dobro varovanih družinskih okoljih, po drugi pa vstopa v svet kaosa in popolnoma novih negotovosti, s katerimi je bilo prejšnjim generacijam prizaneseno. Poglablja se v njihovo razumevanje dovoljenega in sprejemljivega, družbene in osebne odgovornosti ter medosebnih odnosov," so zapisali v LGL.

Nastopajoči v predstavi se v svojih besedilih ne ukvarjajo s splošno priznanimi "pravilnimi" odgovori na aktualna družbena vprašanja, projekt skuša seči globlje - na raven njihovih osebnih strahov, želja, upanj, krivde, jeze. "Glasu jim ne daje zato, da bi govorili, kar od njih pričakujemo, ampak da bi povedali tisto, kar navadno zamolčijo," še piše na spletni strani gledališča.

Proces nastajanja predstave je bil hkrati gledališki laboratorij, ki je potekal pod vodstvom dramaturginje in gledališke pedagoginje Ane Duša in režiserja Mareta Bulca ter somentorjev, skladateljice Polone Janežič in koreografa Sebastjana Stariča.

"Namen procesa ni bil zgolj kreacija predstave, temveč tudi vzgoja sodelujočih v gledališčnike in ljudi, ki bodo znali in si upali artikulirati lastno misel, tudi če ta krši meje pričakovanega in spodobnega," so zapisali v gledališču, v katerem s projektom nadaljujejo aktivno vključevanje mladih v gledališki ter širši kulturni in družbeni prostor, odraslim pa nudijo možnost poglobljenega uvida v način razmišljanja prihajajočih generacij.

V predstavi igrajo Tibor Anželj, Matija David Brodnik, Dejan Cvek, Klara Gantar, Smiljan Hude, Liza Marija Humer, Sofija Kali Kirn, Zala Klinar, Jera Kočevar, Leon Kokošar, Tia Krhlanko, Luka Miloševič, Ana Praznik, Ema Radilovič, Indija Stropnik, Pavle Vastl, Aiko Zakrajšek, Maša Nela Zorc in Luka Žerdin.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-lgl-pravica-biti-clovek-skozi-razumevanje-mladih