V Španskih borcih dvojni plesni večer nemškega novega vala

Avtor: STA

V okviru celoletnega festivala Plesna Vesna bo drevi v Centru kulture Španski borce na sporedu dvojni plesni večer. Pod skupnim naslovom Nemški novi val bosta na ogled predstavi Molimo koreografinje Site Ostheimer ter Utesnjenost koreografinje Line Gomez. Prvo je navdihnila kultura plemena Miwok, drugo pa sposobnost telesa.


Foto: Pixabay

Predstavo Site Ostheimer je navdahnila bogata kultura ameriškega plemena Miwok, v čigar narečju izraz molimo predstavlja medveda, ki se počasi pomika iz svetlobe v senco in napeljuje na mistiko, dvoumnost in obskurnost. Delo je polno imaginarnih slik, mitov in zgodb, ki na odru ustvarjajo spreminjajoč vzorec gibanja, svetlobe in glasbe. Pot, po kateri stopajo tako nastopajoči kot tudi gledalci, je negotova in izmuzljiva, so zapisali v Zavodu EN-KNAP.

Ustvarjanje predstave se je začelo z močno željo avtorice po iskanju novih gibov, ki bi neposredno izražali čustvovanje in avtentično človeško izkušnjo. "Mistično je zame kot čarovnija. Svet, v katerem srce začne trepetati, sanjati in upati," je zapisala Sita Ostheimer.

Predstava se začne z dvema moškima figurama, ki stojita v prostoru, a se ne vidita, temveč gledata v neko skupno točko. Med njima je čutiti napetost. Koreografinja jemlje to napetost kot uvodno točko svojega razmišljanja o glasbi, atmosferi, plesu in prostoru. Ideja dveh grozečih figur na odru je lahko napeta in neprijetna, vendar tudi atraktivna.

V delu Molimo ustvarjalci skozi legende in mite neprestano iščejo samega sebe. Poleg Site Ostheimer v predstavi plešejo še Jens Schyth Brondum, Manuel Molino in Jorane Berger.

V drugem delu večera pa bosta v predstavi Line Gomez Utesnjenost na oder stopila plesalka Julek Kreutzer in glasbenik Michelangelo Contini. Nastopajoča z izjemno natančno koreografijo ustvarita osvobajajoči izbruh energije, kjer glasba in ples podpirata drug drugega z neverjetno živahnostjo.

Koreografija je, kot so zapisali v Zavodu EN-KNAP, zasnovana tako, da se mora plesalka držati specifičnega gibanja, ki predstavlja svojevrsten napor ter je istočasno neizpodbitno vezan na zelo ozek prostor. Gibanje je pogojeno z bobnarjevim ritmom, ki ohranja neprestan pritisk na plesalko in se nepredvidljivo spreminja.

Po besedah Line Gomez je poudarek njenega dela na samem telesu in njegovi sposobnosti, da se preoblikuje in prilagaja. "Zanima me raziskovanje različnih fizikalnosti, ki jih človeško telo lahko doseže in doživi, kadar je soočeno z kakršnimikoli omejitvami, pa naj bodo to fizične, čustvene, kulturne," je poudarila koreografinja.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-spanskih-borcih-dvojni-plesni-vecer-nemskega-novega-vala