Garaža

Avtor: Cankarjev dom

Po izjemno uspešni premieri v eksperimentalnem gledališkem klubu LaMaMa v New Yorku v januarju in hrvaški premieri v februarju, predstava Garaža tokrat v Cankarjevem domu!


foto Slaven Ulašić

Zagrebačko kazalište mladih

GARAŽA

Po istoimenskem romanu Zdenka Mesarića

Režija: Ivica Buljan
Glasba: The Best Fleet (TBF)
Igralci: Ksenija Marinković, Frano Mašković, Sreten Mokrović, Barbara Prpić Biffel, Doris Šarić Kukuljica, Nina Violić, Vedran Živolić, Goran Bogdan, Mladen Badovinac, Saša Antić, Luka Barbić, Ognjen Levanić

Vedran Živolić / foto Slaven Ulašić

Premiera januarja 2010 v legendarnem avantgardnem gledališču La MaMa je navdušila newyorško občinstvo in kritiko:

»Surovemu komentarju družbe dajeta protiutež nenavadna vizualna lepota predstave in njen mrtvo hladni humor.« (The Village Voice)

»Grobi režijski postopek Ivice Buljana se razvija organsko.« (Backstage)

»Pankersko rockerska estetika na sledi Grotowskega.« (Time Out)

Predstava bo v angleščini; prevod besedila bo priložen gledališkem listu.

Zagrebški pisatelj Zdenko Mesarić je v svojem prvem romanu Garaža naslikal posebno hrvaško mesto: slikovito letovišče, specializirano za »evtanazijski« turizem. Sem so pripotovali turisti z vsega sveta, da bi si privoščili prijeten in »strokoven« odvzem življenja po lastni izbiri. Razen turizma pa mesto ne ponuja dosti možnosti za zaslužek. Binat, devetletni deček z diabetično materjo in brezposelnim očetom, mora služiti za preživetje družine.

foto Slaven Ulašić

Oče, ki ga tudi sam vadi, mu je priskrbel angažma v Garaži: tu pod vodstvom Pobiralca stav potekajo okrutni borilni dvoboji brez vseh pravil. Binat zmaguje, vsaka zmaga mu ponudi boljšo priložnost: večje prizorišče in boljši zaslužek. Če bo zmagoval še naprej, bo nemara lahko plačal tudi materino zdravljenje. Vsak novi dvoboj pa ga seveda postavi tudi pred hujšega nasprotnika …


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/gara%C5%BEa