V ptujski Miheličevi galeriji lutkarska razstava Eke Vogelnik

Avtor: STA

V Miheličevi galeriji na Ptuju bodo danes, 4. 4., odprli razstavo ilustracij, plakatov in lutk slikarke in arhitektke Eke Alenke Vogelnik z naslovom Od lutke do karikature. Razstavni projekt obsega prerez njenega delovanja na področju ilustracij, filmskih, televizijskih in gledaliških lutk ter mask in plakatov, ki jih je oblikovala med leti 1985 in 1999.


Eka Vogelnik / Foto: Tamino Petelinšek, STA

Umetnica je pred 35 leti vstopila v gledališki prostor z nadrealističnimi maskami v predstavi Jaz nisem jaz v izvedbi Slovenskega mladinskega gledališča. Značilnost njenih mask je uporaba zmečkanega časopisnega papirja in balonov, za lepilo je uporabila moko in vodo, nato pa razgibane oblike mask poudarila še z močnimi barvnimi kontrasti.

Razstavljene maske so še danes kot nove in so njihovo avtorico popeljale na pot spoznavanja žlahtne orientalske tehnike papirmašeja. Logično nadaljevanje je bil vstop v lutkovno umetnost in kmalu se je lotila marionet, ki veljajo za najzahtevnejšo vrsto tradicionalnih lutk. So najpopolnejše lutke in pri otrocih najbolj priljubljene.

Danes je Eka Vogelnik ena največjih strokovnjakinj za marionete pri nas, ki pa jih v predstavah dopolnjuje še z namiznimi, javajkami in bunraku lutkami. Na razstavi bodo predstavljene izbrane marionete iz njenih uspešnih predstav. Videti bo mogoče ilustracije iz slikanice Makalonca, ki so navdihnile lutkovno predstavo, ter primer filmskih lutk iz lutkovnega filma En prišparan tolar.

Razstavljene bodo še nadrealistične maske, ki so nastale ob njenem vstopu v gledališče, satirične maske za predstavo Cirkus Butale ter posamezni gledališki plakati, scenski elementi iz TV serij in izbor lutk, ki jih je naredila za predstave Kinetikon KUD in Lutkovnega gledališča v Ljubljani.

V Miheličevi galeriji, kjer bo pri postavitvi novost prav poudarek na portretih, bodo tako premierno razstavili karikaturne lutke svetovnih politikov in portretne lutke slovenskih kulturnikov, ki so bile od lanskega novembra do marca razstavljene v Boliviji. Ob tem bodo razstavljene še ilustracije portretov gledaliških ustvarjalcev in ilustracije portretov članov njene družine.

Eka Vogelnik je diplomirana arhitektka in slikarka. Od leta 1975 deluje kot ilustratorka, od leta 1983 tudi kot scenografka in kostumografka, od leta 1991 pa še kot režiserka otroških lutkovnih predstav in televizijskih oddaj. Njen ustvarjalni opus obsega ilustracije več kot 30 knjig, številne televizijske oddaje in lutkovne uprizoritve. Med odmevnejše projekte sodijo televizijska serija Bisergora ter režije mnogih uprizoritev v ljubljanskem lutkovnem gledališču.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-ptujski-mihelicevi-galeriji-lutkarska-razstava-eke-vogelnik