V MGL zvečer prihaja družina Addams

Avtor: STA

Na velikem odru Mestnega gledališča ljubljanskega bo drevi, 4. 4., zaživela prva slovenska odrska uprizoritev o čudaški ameriški družini Addams. Eno najbolj znamenitih ameriških klasik, ki v ospredje postavlja mračnjaško aristokratsko družino, si bo mogoče ogledati v obliki muzikala, ki ga je režiral makedonski režiser Aleksandar Popovski.


Foto: Peter Giodani

V ospredju muzikala Addamsovi je srečanje družine Addams in družine Krneki. Sreda Addams je kot odraščajoče dekle spoznala fanta Lukasa, s katerim sta se zaljubila in se želita poročiti. Tako je napočil čas, da se njuni družini spoznata. Toda Lukasova družina je "normalna", Krnekijevi se namreč na vso moč trudijo slediti konvencijam in zavračajo vse, kar odstopa od uveljavljenih družbenih norm. Kot taka je pravo nasprotje nekonvencionalni, čudaški in srhljivi, vendar tudi nadvse zabavni družini Addams, so med drugim zapisali v gledališču.

Pod prevod besedila se podpisuje Andrej Rozman Roza, ki je užival ob črnem humorju in vzporedni ljubezenski zgodbi, kar nekaj težav pa mu je povzročilo prevajanje enozložnih angleških besed, kot je denimo love, v slovenske, večzložne.

Popovski, za katerega je to prva režija muzikala, je samo ustvarjanje označil za zahteven proces, ki ga je oblikoval skupaj z igralci. Ti so imeli v začetku vsak svojo predstavo o Addamsovih, ki pa se je na koncu združila v smiselno in lepo celoto.

V muzikalu igrajo Iva Krajnc Bagola, Uroš Smolej, Viktorija Bencik Emeršič, Jurij Weiss k. g., Nataša Tič Ralijan, Jaka Lah, Filip Samobor, Tanja Dimitrievska, Sara Gorše k. g., Lina Akif iz AGRFT, Gašper Jarni, Gaber K. Trseglav v alternaciji z Rokom Prašnikarjem k. g., Barbara Ribnikar k. g. v alternaciji z Leno Hribar, Robert Korošec k. g., in Matic Lukšič.

Glasbeni vodja in avtor priredbe aranžmajev je Laren Polič Zdravič, ki je na nedavni novinarski konferenco povedal, da igralci na odru pojejo v živo, medtem ko je glasbo pripravil že vnaprej. Scenografka je Urša Vidic, kostumografka Jelena Proković, koreografka pa Anja Möderndorfer.

Družina Addams se je prvič pojavila v stripu, ki ga je konec 30. let minulega stoletja v New Yorkerju začel objavljati Charles Addams, v 60. letih je zaživela v televizijski seriji, še bolj pa je zaslovela v dveh filmih z začetka 90. let.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-mgl-zvecer-prihaja-druzina-addams