Začenja se 49. Teden slovenske drame

Avtor: STA

S podelitvijo priznanj Združenja dramskih umetnikov Slovenije in z dramo Ob Zori se na današnji svetovni dan gledališča v Kranju začenja 49. Teden slovenske drame. Festival bo do 8. aprila postregel s sedmimi tekmovalnimi, štirimi spremljevalnimi in štirimi mednarodnimi predstavami ter vrsto spremljevalnih dogodkov.


Foto: Arhiv TSD

Zbrane bo na slavnostnem odprtju, ki se bo v Prešernovem gledališču Kranj začelo ob 19. uri, nagovoril novi minister za kulturo Zoran Poznič, ki se bo pred tem srečal tudi s kranjskim županom Matjažem Rakovcem. Na krajši slovesnosti v režiji Dejana Spasića bo Združenje dramskih umetnikov Slovenije ob svetovnem dnevu gledališča tudi letos podelilo priznanja za umetniške dosežke v preteklem letu in dve priznanji za življenjsko delo.

Sledila bo prva tekmovalna predstava festivala, uprizoritev Ob zori, ki je po Cankarjevih črticah v režiji Žige Divjaka nastala v produkciji Prešernovega gledališča Kranj. Do 8. aprila se bo nato v Kranju in Ljubljani zvrstilo še šest tekmovalnih predstav, ki jih je prav tako kot spremljevalne predstave izbral letošnji selektor Marko Sosič.

Najboljša predstava festivala bo na zaključni slovesnosti prejela Šeligovo nagrado, nagrajena pa bo tudi najboljša predstava po izboru občinstva. Izbrano bo najboljše novo slovensko dramsko besedilo, ki bo prejelo nagrado Slavka Gruma, in najboljše besedilo mladega dramatika, podeljeno pa bo tudi bienalno Grün-Filipičevo priznanje za izjemne dosežke v slovenski dramaturgiji.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/zacenja-se-49-teden-slovenske-drame