Nagrade Združenja dramskih umetnikov Slovenije

Avtor: ZDUS

Strokovna komisija za nagrade Združenja dramskih umetnikov Slovenije za leto 2018 je po pregledu vseh prijavljenih predlogov za nagrade in ogledu vseh predstav objavila imena lavreatov. Nagrade bodo podeljene otvoritvi 49. Tedna slovenske drame 27. 3. v Prešernovem gledališču Kranj. Nagrade bo podelila predsednica društva Saša Pavček.


Foto: Pixabay

Strokovna komisija za nagrade, ki jo sestavljajo Marko Simčič, Nina Ivanišin in Livija Pandur (predsednica), je na četrti in končni seji 11. marca 2019 soglasno sklenila, da:

 

Igralsko nagrado ZDUS »Marija Vera« za življenjsko delo prejme: VLADIMIR JURC

Igralec Vladimir Jurc je v svoji dolgoletni karieri ustvarjal v Slovenskem mladinskem gledališču, potem kot svobodni umetnik v različnih slovenskih gledališčih, bil je profesor za dramsko igro in umetniško besedo na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, trenutno pa deluje v Slovenskem stalnem gledališču Trst, kjer je ob vrhunskem umetniškem delu, ki je zaznamovalo njegovo življenje, še vedno nosilec repertoarja, igralski steber tega gledališča in zaradi svojega odnosa do igralskega poklica vzornik mlajšim generacijam. Igralsko ustvarjanje v predstavah od antične do sodobne dramske literature je njegovo ime ustoličilo pri slovenskem gledališkem občinstvu in strokovni kritiki. V več kot štiridesetih letih ustvarjanja je sodeloval z mnogimi pomembnimi slovenskimi in tujimi režiserji in s svojo strastjo do igre, predanostjo, iskanjem vedno novih poti in izrazov pri oblikovanju vlog ter s skrajno profesionalnim odnosom do dela potrdil, da je eden najprepoznavnejših in najmarkantnejših igralcev slovenskega gledališkega prostora.

 

Nagrado ZDUS »Polde Bibič« za življenjsko delo prejme: MARIJA VIDAU

Na področju kostumografije je Marija Vidau v svojem dolgoletnem ustvarjanju dosegla sintezo umetniškega stremljenja tržaškega Slovenskega stalnega gledališča, na druge odre pa je uvajala spoj tradicije in inovativnosti, razpoznavna znaka njenega kreativnega dela. Ko je leta 1966 začela službovati v SSG, je to gledališče že v polnosti razvilo svoj odrski diskurz. Marija Vidau je torej vedela, kaj je primerno poglobiti na rimski Akademiji za kostumografijo in kako na strokovnih tečajih v Združenih državah Amerike pridobiti nove sugestije. Znanje in izkušnje je dosledno umeščala v jezik svojega okolja: tržaškega, slovenskega, jugoslovanskega in italijanskega. Ob vsaki zadolžitvi je pripravila študijsko zasnovo, ki jo je nato uskladila z režiserjevim miselnim nastavkom in scenografovimi idejami. Vsaka kreacija Marije Vidau je upoštevala gledališko tradicijo in jo v kroju, prelivanju barvnih odtenkov in izbiri tkanin presegala, da se je v njenem kostumu igralec udobno levil v lik. V njenih več kot tristo petdesetih kostumografijah se odraža fantastična in minljiva svojevrstnost gledališkega kostuma, tako pomembnega dela vsake gledališke predstave. Nagrada Prešernovega sklada in številne Borštnikove, pa še listine, odličja in priznanja, od tiste s Sterijevega pozorja do sarajevskega zlatega lovorjevega venca, pričajo, da je Marija Vidau s svojimi stvaritvami poživila slovenski odrski jezik in mu dala pridih samozavestnega svetovljanstva.

 

Igralsko nagrado ZDUS »Duša Počkaj« za dveletno obdobje prejme: MIRJAM KORBAR

Igralka Mirjam Korbar, članica Mestnega gledališča ljubljanskega, prejme nagrado za vlogo Sofíe Cuevas v uprizoritvi Vrh ledene gore v režiji Mojce Madon in za vlogo Katarine v uprizoritvi Tih vdih v režiji Nejca Gazvode. V obeh uprizoritvah je prepričala s poglobljeno analizo dramskih likov in z natančnostjo v razbiranju dramskega materiala. Z izjemno igralsko zrelostjo, iskreno predanostjo in silovitim ustvarjalnim zamahom, z iskrivostjo, igralsko lucidnostjo, tenkočutnim humorjem in globino je ustvarila do popolnosti dodelani vrhunski igralski stvaritvi.

 

Igralsko nagrado ZDUS »Duša Počkaj« za dveletno obdobje prejme: BRANKO ZAVRŠAN

Branko Završan, igralec Slovenskega ljudskega gledališča Celje, prejme nagrado za vlogo Andréja v uprizoritvi Oče v režiji Jerneja Kobala. S prepričljivo transformacijo in uporabo vseh igralskih izraznih sredstev je Branko Završan ustvaril presunljiv lik bolnika, ki se izgublja v pokrajinah spomina, in izrisal telesni propad in duševni razkroj človeka, ki izgublja samega sebe. Njegove reakcije so nepričakovane, neulovljive, nepredvidljive, igralsko dovršene, izdelane do najmanjše podrobnosti. Branko Završan je ustvaril polnokrven in kompleksen lik, ki v gledalcu pusti močan vtis, kakor ga v gledališču v njegovi minljivosti lahko pusti le velik igralec.

 

Nagrado ZDUS »Marko Slodnjak« za dveletno obdobje prejme: TATJANA STANIČ

Lektorica Tatjana Stanič je s svojim delom v slovenskih gledališčih, predvsem pa v matični hiši SNG Drama Ljubljana, nepogrešljiva ustvarjalka govorne podobe uprizoritev. Umetniško in osebno občutljivo, strokovno, ob natančnem poznavanju jezika se Tatjana Stanič ukvarja z literarnimi predlogami in konteksti, z razvojem sodobnega pogovornega jezika ter umetniško interpretacijo odrskega govora, ki ga zmeraj določa socialna oziroma funkcijska zvrstnost besedila. Njeno intenzivno, kontinuirano delo z igralci, ki tako vzdržujejo tudi svojo govorno kondicijo, preizprašuje govorne nianse besedil, slogovne posebnosti, plastenje dramske pisave in prepletanje jezikovnih ravni, da besedilo zaživi kot literarna umetnina in kot živa materija, pregiben in sodoben odrski govor, ki v našem gledališkem prostoru postavlja najvišje standarde. Tatjana Stanič v sodelovanju z najbolj vznemirljivimi slovenskimi in evropskimi režiserji vedno znova krepi zavedanje o skoraj neskončnih možnostih ustvarjalnosti v jeziku in odrskem govoru, s svojo izjemno metodo pristopa k jeziku pa omogoča igralski polet, ki je nujen za vsako gledališko uprizoritev.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/nagrade-zdruzenja-dramskih-umetnikov-slovenije-1