Mini teater začenja s petim festivalom Hiša strpnosti

Avtor: STA

V Mini teatru se bo zvečer začel peti festival Hiša strpnosti, ki bo obiskovalcem vseh starosti ponudil vizualni sprehod skozi različne svetove, stoletja in aktualne pereče probleme. Letos si bo zastavljal vprašanji, ali lahko prezremo zgodovino in kaj ta sploh pomeni. Do 28. marca bo ponudil filme, predstave, koncerte, razstave in pogovore.


Foto: Pixabay

Že popoldne bodo v Mestni hiši odprli razstavo mehiške umetnice Vide Yovanovich Krik v tišini/Spomin zbledi, pozneje pa v Judovskem kulturnem centru še razstavo o škotskih Judih.

Filmi letošnjega festivala bodo prikazovali slikovitost nenavadnih izkušenj in odpirali diskusije o migracijah, spolu in predsodkih v družbi, piše na spletni strani Mini teatra.

Na vprašanji, ali lahko prezremo zgodovino in kaj ta sploh pomeni, bodo poskušali odgovoriti filmi mladih ustvarjalcev iz Evrope, Severne in Južne Amerike ter Izraela, ki osvetljujejo svoja življenja in življenja preteklih generacij. "Ne gre le za edinstvene zgodbe, čustvene konflikte, ljubezen in poželenje, temveč tudi za sprejemanje kulturnih, etničnih, verskih in spolnih identitet ter sprejemanje t.i. individualne odgovornosti," so zapisali organizatorji.

Organizatorji med filmi med drugim izpostavljajo Nepokorščino Sebastiana Lelia z Rachel Weisz v glavni vlogi, kontroverzni koprodukcijski film Srđana Dragojevića Parada, italijansko-slovenski dokumentarec Vprašanje identitete Sabrine Morena o petih ženskah v Trstu, celovečerec Nikolausa Leytnerja o otrocih iz ville Emme o pobegu in reševanju otrok pred nacisti, ki so ga med drugim snemali v Ljubljani, in film o hollywoodski zvezdi Hedy Lamarr, ki je pobegnila iz Avstrije in postala lepotni simbol in hkrati izumiteljica sodobne tehnologije.

Prikazali bodo tudi več izraelskih filmov, med njimi Drugo zgodbo priznanega režiserja Avija Nesherja in feministično-religiozno komedijo Skozi steno Rame Burshtein.

Letošnji festival bo nadaljeval tradicijo t.i. izobraževalnih juter, namenjenih učencem, študentom, učiteljem in staršem. Na njih bomo prikazali celovečerne in dokumentarne filme, igro za otroke ter razstavo o meji med Slovenijo in Tretjim rajhom.

Festival bo po besedah organizatorjev obogaten s koncerti, razpravami in predavanji gostov, letošnja posebnost pa je bil predfestivalski večer, in sicer sta na judovski praznik purim nastopila glasbenika iz New Yorka, ki sta z glasbo spremljala sveže restavrirani nemi film Stari zakon Ewalda Andrea Duponta.

Brezplačno festivalsko dogajanje bo zavzelo več ljubljanskih prizorišč, od Mini teatra do Mestne hiše in Trga francoske revolucije, del festivalskega programa pa bo tudi v Mariboru in Kamniku.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mini-teater-zacenja-s-petim-festivalom-hisa-strpnosti