Ivan Peternelj o eksperimentu

Avtor: Iztočnica Tamara Matevc, SiGledal

Ob 40. obletnici gledališča Glej sprašujemo: eksperiment. Kaj je to, eksperiment?


V letu 2010 praznuje Gledališče Glej 40. letnico svojega delovanja in se po besedah umetniškega vodstva zopet vrača h koreninam, s tem pa tudi k eksperimentu.

Ker ste v Gleju ustvarjali tudi sami, vas ob tej priložnosti sprašujemo: Kaj je pravzaprav tisto, kar danes (še zmeraj, ponovno, na novo ...) opredeljuje gledališki eksperiment? -


Ivan Peternelj
: Če je eksperiment – poskus, znanstveni postopek, s katerim se v kontroliranih razmerah proučuje učinek kakega dejavnika (tako v Velikem slovarju tujk, CZ) in če je eksperimentalna umetnost tista, ki išče nove izrazne možnosti, potem ne morem mimo dejstva, da je eksperimentalno gledališče vsako gledališče, ki na nek nov način prebudi percepcijo gledalca in s tem povzroči spremembo njegove zavesti. Pa čeprav le za kratek čas. Seveda se pri umetnosti ne da narediti izračuna nekega eksperimenta, je pa zato odgovornost ustvarjalca, da se ne spreneveda, toliko pomembnejša. Nove umetnosti se ne da delati, ona se zgodi. Morda gre za neko evolucijo duha, ki ga prepoznavamo tako v preteklosti kot v sodobnem času in ki nas navdihuje, plemeniti, osvobaja in spreminja. Gotovo pa je, da je doživljanje stvar individualne izkušnje, da so nove izrazne možnosti pogosto nerazumljene in da so resnične ustvarjenine brezčasne.

(Repliko ulovila Lena Gregorčič, Sigledal)

Povezave
-    Ivan Peternelj na Geslu
-    Ivan Peternelj na Repu


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ivan-peternelj-o-eksperimentu