Festival Vzkrik tudi v razmislek o stanju in prihodnosti dramske pisave

Avtor: STA

V prostorih Nove pošte bo od 21. do 24. marca potekal 3. festival dramske pisave Vzkrik. V sklopu festivala bo sedem novih dramskih besedil dočakalo bralno uprizoritev, ki so plod leto trajajoče delavnice ter sodelovanj z mentorji, režiserji in igralci. Festival v četrtek uvaja pogovor, v nedeljo pa ga sklepajo Impro variacije festivalskih besedil.


Foto: KUD Krik

Festival vodita Brina Klampfer in Varja Hrvatin. Kot je na današnji novinarski konferenci spomnila Brina Klampfer, se je potreba po vzpostavitvi festivala dramske pisave porodila iz želje, da se zagotovi še neuveljavljenim dramskim piscem platformo, v sklopu katere se bodo lahko izobraževali, hkrati pa v obliki bralnih uprizoritev tudi predstavljali svoja dela. Za potrebe festivala, katerega producenti so KUD Krik, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in Slovensko mladinsko gledališče, so zasnovali celoletne delavnice, ki potekajo nekje od marca do marca in se s festivalom Vzkrik sklenejo.

Bralne uprizoritve na festivalu so po besedah Varje Hrvatin izrednega pomena. Tudi sama je kot avtorica znotraj predmeta dramskega pisanja v sklopu Akademije za gledališče, radio, film in televizijo pogrešala možnost, da besedilo zaživi na tak način na odru, v sodelovanju z igralci in režiserjem. Le s tovrstno uprizoritvijo lahko namreč dramatik dobi določene povratne informacije in svoj tekst razvija dalje.

Na delavnice se je mogoče prijaviti preko razpisa, ki je za prihodnje leto odprt še do 1. aprila. Mentorica Simona Semenič je od okoli 35 prijavljenih letos izbrala 15 delavničarjev, na festivalu pa bo bralno uprizoritev doživelo sedem dokončanih celovečernih besedil, ki jih podpisujejo Kaja Blazinšek, Mitja Lovše, Varja Hrvatin, Jernej Potočan, Jožica Grum, Matjaž in Vida Voglar ter Neja Repe. Poleg Simone Semenič sta kot mentorja pri projektu sodelovala še Milan Marković Matthis ter Eric Dean Scott.

Tretjo izdajo letos prvič podpirata SMG in zavod Maska v sklopu programa Nove pošte, kjer bo Vzkrik tudi potekal. Za četrtkov uvod v festival so pripravili prolog, v katerega so iz programa SMG vanj vključili pogovor iz sklopa Dežela pridnih z naslovom Po motivih: Izvirnost in neizvirnost gledališkega besedila. Ob bralnih uprizoritvah program dopolnjujeta okrogla miza o sodobni dramski pisavi in njenem uprizarjanju ter sklepni dogodek Impro variacije, na katerem bosta igralca improvizirala na motive na delavnici nastalih dramskih besedil.

Brina Klampfer je poudarila, da je festival dramske pisave Vzkrik edina platforma, ki v Sloveniji zadnja tri leta kontinuirano skrbi za razvoj, promocijo in distribucijo novonastalih dramskih besedil. Direktor SMG Tibor Mihelič Syed je presodil, da je Vzkrik nujno potreben projekt, ki pa je ta hip še zelo ranljiv in se je zato za njegov obstoj treba potruditi. "To je eden od razlogov, zakaj smo v SMG in Maski letošnji festival povabili na Novo pošto. Ob tem smo skušali stopiti korak naprej in smo mladim dramatikom ponudili sodelovanje z bolj izkušenimi člani našega igralskega ansambla," je dejal.

Simona Semenič je ob tem spomnila, da so skušali mlade avtorje dramskih besedil podpirati tudi v sklopu PreGleja, pa še v nekaj iniciativah poprej, a so žal propadle. Mentorico in uveljavljeno dramatičarko skrbi, da se bo tudi platforma Vzkrika izčrpala, če ne bo imela na voljo zadostnih finančnih sredstev in neka institucija ne bo prepoznala potrebe po delu na izvirni slovenski novi dramatiki.

Tibor Mihelič Syed je kot idejo predlagal, "da bi bilo treba vsako leto eno institucijo po nekem ključu prisiliti, da bi gostila festival Vzkrik". Še bolje bi bilo, da bi institucije tekmovale med seboj, katera bo pripravila boljšo izdajo od prejšnje, v smislu učinkov, se pravi, da bi bila institucija zavezana k temu, da bi bilo besedilo mladega dramatika tudi uprizorjeno na njenem odru. Govorci na današnji predstavitvi so opomnili, da je spodbud in razpisov, namenjenih nastajanju novih dramskih del, še vedno absolutno premalo.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/festival-vzkrik-tudi-v-razmislek-o-stanju-in-prihodnosti-dramske-pisave