V mariborski Drami premierno Krila golobice v režiji Matjaža Bergerja

Avtor: STA

V Slovenskem narodnem gledališču Maribor bodo danes, 15. 3., premierno uprizorili dramo Krila golobice po romanu ameriško-britanskega pisatelja Henryja Jamesa. Prvo slovensko dramsko adaptacijo tega romana, ki govori o ljubezni, svobodi, denarju in etiki, je na oder postavil Matjaž Berger, ki v Drami SNG Maribor režira prvič.


Foto: Damjan Švarc

V uprizoritvi nastopajo Nataša Matjašec Rošker, Petja Labović, Eva Kraš, Ksenija Mišič, Minca Lorenci, Kristijan Ostanek, Bojan Maroševič in Pavle Ravnohrib.

"Besedilo Krila golobice je zelo specifična besedna umetnina, ki briljira v elegantnem plotu in v vseh odtenkih, ki jih v singularnem sproža tok zavesti in kakor jih v zgodbi, ki je zgodba o ljubezni, svobodi, denarju in etiki s strastjo do realnega, zapiše Henry James. Njegov stil, etične stave, epistemološka duhovitost v opisovanju detajlov in nasprotij vodijo v določeno cono emancipacij na ravni uvidov v etične horizonte in v horizonte, ki pomenijo za posameznika načrt v življenju," je v gledališkem listu izpostavil Berger.

Krila golobice kot uprizoritev so po njegovih besedah raziskava skupnih podmen etike in gledališke transformacije v sondiranju emancipiranja ideologije vsakdanjega življenja. "V sodobnosti, ko je skoraj že vse standardizirano, se marsikdaj zgodi kaj nenavadnega, neobičajnega, kar bi zdravo razumsko oko postavilo v polje prekrška, etičnega delikta, morda pa je prav ta prekršek točka, ki je vzvod za osvobajanje in za obliko emancipacije ... O tem govori ta zgodba," je izpostavil.

Avtorica adaptacije romana in dramaturška sodelavka je Eva Mahkovic, scenograf Marko Japelj, kostumograf Alan Hranitelj, skladatelj Peter Penko in koreografinja Valentina Turcu.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-mariborski-drami-premierno-krila-golobice-v-reziji-matjaza-bergerja