Mini teater

Avtor: Robert Waltl

Mini teater je prvi v Sloveniji »izvedel« danes kultnega Roberta Walserja z opaznimi odmevi v tujini. Prvi smo izvedli Noč čisto na robu gozdov Bernarda-Marie Koltesa in prvi v Sloveniji objavili prevode njegovih dram. Prvi na svetu smo izvedli njegovi mladostni deli Dan umorov v zgodbi o Hamletu in Marš – Visoka pesem.


Iz predstave "Car Saltan"

Mini teater sta leta 1999 ustanovila Robert Waltl – režiser, igralec, lutkar, umetniški vodja in prejemnik številnih prestižnih nagrad – ter Ivica Buljan, režiser, dramaturg, prevajalec, ustanovitelj festivala Svetovnega gledališča v Zagrebu, prav tako dobitnik številnih mednarodnih nagrad.

S proučevanjem slovenskega kulturnega in gledališkega okolja smo v Mini teatru sčasoma preoblikovali strukturno idejo in začeli razvijati različne miselne in praktične smeri gledališkega delovanja.

Gledališče, v katerem danes ustvarja več kot 70 ustvarjalcev iz Slovenije, Hrvaške, Združenih držav Amerike, Rusije in Čada, ima danes na programu več kot 20 gledaliških in lutkovnih predstav, celotna ekipa pa šteje več kot 100 ustvarjalcev. Dvorana Mini teatra je na enem najlepših slovenskih prostorov, na Ljubljanskem gradu, že letos pa načrtujemo še dodatno lokacijo v središču Ljubljane, na Križevniški ulici 1.

Osnovna dejavnost Mini teatra je produkcija kakovostnih lutkovnih in gledaliških predstav v sodelovanju z umetniki iz različnih umetniških okolij.

Da smo v naši produkciji tako lutkovnih kot gledaliških predstav izjemno uspešni, ne dokazuje le statistika, ki govori o več kot 400 odigranih predstavah letno, o obisku več kot 50 tisoč obiskovalcev letno, pač pa predvsem številna vabila na prestižne mednarodne gledališke festivale, kjer se v zadnjih letih nahajamo v družbi najzanimivejših svetovnih gledališč in režiserjev, kot so Robert Wilson, Robert Lepage, Jan Fabre, Kristijan Lupa, Ellen Stuart, pekinška opera in številni drugi, po drugi strani pa smo prejemniki številnih nagrad tudi na domačih gledaliških festivalih (Borštnikovo srečanje) in lutkovnem bienalu slovenskih ustvarjalcev, kjer smo na zadnjih dveh festivalih prejeli najvišja priznanja, med drugim letos tudi grand prix za Pravljico o carju Saltanu za najboljšo predstavo v celoti.

Tudi v letu 2007 je naša primarna želja sodelovati z režiserji, scenografi, vizualni umetniki, pisatelji iz različnih umetniških okolij, ki bodo v stiku z domačimi umetniki zaznamovali slovensko gledališče. Do sedaj smo plodno sodelovali z lutkovnimi umetniki iz znanih gledaliških šol iz Moskve, Prage, Sofije, Jeruzalema, Anglije in Nemčije. Trenutno zelo dejavno sodelujemo predvsem z gledališkimi in lutkovnimi umetniki iz znanih šol Rusije in Belorusije, umetniki iz Češke in Hrvaške. Tako je v pri nas ustvarjal Puškinovega Carja Saltana režiser enega najznamenitejših gledališč in akademij Anatolija Vasilijeva Aleksander Anurov. Puškinove tragedije je režiral profesor in režiser iz Minska Aleksej Leljauski, januarja 2007 je v našem gledališču ustvarjal mladi diplomant akademije Piotra Fomenka GITIS iz Moskve Vasilij Sennin s svojim pogledom na Oscarja Wilda.

Pomemben je tudi izbor mladinske literature kot predloge za naše predstave. Tako smo se ukvarjali z deli Aleksandra Sergejeviča Puškina, Ivane Brlić Mažuranić, Hansa Christiana Andersena, Oscarja Wilda, Wilhelma Hauffa, Toona Tellegena, Jana Grabowskega in bratov Grimm. V našem programu so seveda izredno pomembna tudi slovenska besedila. Tako smo posegli po slovenski ljudski zakladnici in koledniškem izročilu v predelavah sodobnih slovenskih avtorjev, kot so pesnici Lili Novy in Vida Taufer, Josip Ribičič, pa Kristina Brenkova in Marija Vogelnik, tudi pesnik in dramatik Andrej Rozman Roza ter sodobni slovenski avtorji Ana Duša, Dea Volarič in Rok Vilčnik.

Druga »linija« Mini teatra, tako imenovano Postdramsko gledališče, pa se intenzivno ukvarja s promocijo sodobne svetovne dramske literature ter afirmacijo modernih režijskih praks.

Mini teater je prvi v Sloveniji »izvedel« danes kultnega Roberta Walserja z opaznimi odmevi v tujini. Prvi smo izvedli Noč čisto na robu gozdov Bernarda-Marie Koltesa in prvi v Sloveniji objavili prevode njegovih dram. Prvi na svetu smo izvedli njegovi mladostni deli Dan umorov v zgodbi o Hamletu in Marš – Visoka pesem.

Režiserji, ki ustvarjajo pri nas, so zagotovo intrigantni ne le v ožjem kulturnem prostoru, ampak imajo svojo veljavo tudi v tujini, naj omenimo samo Ivico Buljana, Slavča Malenova, Aleksandra Anurova, Ivana Talijančića, Pavla Polaka, Mareka Bečko. Pa tudi Roberta Waltla, ki je za svoje režije predstav v tujini že prejel več nagrad, Ivano Djilas in Nicka Upperja.

Pomembne dejavnosti Mini teatra pa so povezane tudi s sodelovanjem s tujino in mednarodnimi gostovanji ter festivali. Naši stiki s festivali, gledališči in umetniki so intenzivni in številni. To naše delovanje nameravamo v letu 2007 še okrepiti in poglobiti, pred nami so že vabila na festivale v Romuniji, na Češkem, v Italiji in na Hrvaškem.
Podobno intenzivno sodelujemo s tujimi kulturnimi centri v Sloveniji.

Mini teater je v osmih letih obstoja gostoval na številnih uglednih mednarodnih gledaliških in lutkovnih festivalih: Rusija, Belorusija, Poljska, Češka, Slovaška, Madžarska, Avstrija, Belgija, Italija, Iran, Venezuela, Egipt, Albanija, Bolgarija, Srbija in Črna gora, Bosna in Hercegovina, Hrvaška, Pakistan, Nizozemska, ZDA, Velika Britanija, Danska, Kuba, Španija, Francija.

Izjemno pomembna usmeritev Mini teatra pa je skrb za kakovostne lutkovne in gledališke predstave v Sloveniji. Predstave Mini teatra so tako danes sestavni del skoraj vseh otroških abonmajev v Sloveniji, hkrati pa skoraj ni malo večjega mesta v Sloveniji, kjer še nismo gostovali.

Pomembna so tudi gostovanja z našimi predstavami pri Slovencih zunaj matične domovine; tako smo v tesnih stikih s Slovenci v Avstriji (Šmihel, Železna Kapla, Šentjanž, Celovec), v Italiji (Trst, Devin, Gorica), na Madžarskem (Števanovci) in na Hrvaškem (Slovensko društvo Triglav iz Splita, Reka, Pula, Zagreb). Verjamemo, da tudi z našimi predstavami krepimo zavest o slovenstvu in pomagamo pri kulturnem razvoju naše manjšine v tujini.

Tudi koprodukcije so pravilo Mini teatra. Tako so naše predstave nastale oz. nastajajo v koprodukcijah s Cankarjevim domom, Gledališčem Glej, Festivalom Ljubljana, Hrvaškim narodnim gledališčem I. pl. Zajca Rijeka, Mladinskim kulturnim centrom Maribor, ARL Dubrovnik, Novim kazalištem Zagreb, Kazalištem Hotel Bulić, Teatrom ITD, Freyer teatrom, Gledališčem jaz in ti, Globalnim teatrom, WaxFactory iz New Yorka, Festivalom Ex Ponto, UNIMO Slovenija, Exodosom, Mestnim gledališčem Žar ptica iz Zagreba in Dječjim kazalištem Osijek, Stalnim slovenskim gledališčem iz Trsta, Mestnim gledališčem Ptuj. V letu 2007 se koproducentom pridružuje še Slovensko mladinsko gledališče, s katerim v koprodukciji pripravljamo kar dve premierni uprizoritvi, ena nastaja po besedilu Svetlane Makarovič, druga pa po besedilu francoskega avtorja Herva Guiberta.

Pomembna produkcija Mini teatra pa je tudi mednarodni lutkovni festival Mini poletje za otroke, ki ga v letu 2007 že devetič zaporedoma pripravljamo v Ljubljani. Nedeljski grajski lutkovni popoldnevi so unikat v slovenskem kulturnem prostoru, saj ni gledališča, kjer bi že sedem let nepretrgoma potekale lutkovne predstave ali gledališke predstave nasploh. Imamo tudi gledališko-lutkovni abonma, v katerega smo vključili tako predstave za otroke kot tudi za odrasle.

Naše predstave gostujejo po vsej Sloveniji in tujini, z veseljem se bomo odzvali tudi vašemu vabilu in vas obiskali.

V letu 2007 torej ne zamudite naših novih predstav: Začarani štorklji, Pipi in Melkijad, Pekarna Mišmaš, Ostržek in predstav za odrasle, ki nastajajo po tekstih Elfriede Jelinek in Herva Guiberta.

Seveda pa so na programu tudi vse uspešnice iz prejšnjih sezon.

 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mini-teater