...zu-qui, episkyros, karpastum, kemari, pelota, calcio...

Avtor: Novi ZATO.

Veliko denarja sem zapravil za ženske, drage avtomobile in alkohol. Ostalo sem zapravil za brez veze. (George Best)


Leta 1836 je Charles Goodyear patentiral prvo žogo, obdelano z vulkanizacijskim postopkom. Pred tem so bile nogometne žoge odvisne od velikosti in oblike prašičjega mehurja.

Prvi so nogomet igrali Kitajci: okoli leta 200 pr. n. št  je rumeni kralj Huang Tiu iznašel igro ZU-Qui. Obvladanje žoge je bilo v tem času del vojaškega urjenja. Igra je bila popularna nekje do leta 600 našega štetja, kasneje je zatonila v pozabo.

Slike na vazah in mozaikih v Grčiji pričajo, da so brcali oz. udarjali po žogi tudi tam. Grki so igrali episkyros , Rimljani pa karpastum, igra Rimljanov je bil bolj groba in podobna rugbyju.

V sedmem stoletju so Japonci igrali kemari.

Igre z žogo so gojili tudi Maji in Azteki. Pri peloti je žoga simbolizirala sonce in se zato ni smela dotakniti tal. Igra je lahko trajala več tedenov. Maji so del zmagovalne ekipe žrtvovali bogovom, pri Aztekih pa je ta čast doletela poražence.

V poznem srednjem veku se je v Evropi razvila igra z žogo, ki je imela več značilnosti borilnih športov kot pa nogometa. V Firencah je v 14. stoletju obstajala igra z imenom calcio.

Trener: "...Prve nogometne tekme so bile totalni kaos. Celo krdelo se je podilo za enim, ki je imel žogo, do totalne izčrpanosti. Angleži so prvi spoznali, da je smiselno da šiba žoga, ne pa igralci. Anglež je radodarno podal dolgi pas in potem opazoval z distance. Anglež je tako brcnil žogo, da je potovala dva dni, pristala pa točno tam, kjer je bilo treba. To je bil nogomet v kolonialnem stilu. Angležem je omogočil desetletno prevlado..."

Povezave:


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/zu-qui-episkyros-karpastum-kemari-pelota-calcio