V SSG Trst premiera Goldbergovih variacij v Waltlovi režiji

Avtor: STA

V Slovenskem stalnem gledališču v Trstu bodo v petek, 15. 3., premierno uprizorili komedijo Georgea Taborija Goldbergove variacije. Predstava je po besedah avtorja dramaturške obdelave Ivice Buljana gledališka geneza, pasijon in backstage-komedija. Režiser igre, ki z judovsko bistroumnostjo obravnava gledališče, svet in verske dogme, je Robert Waltl.


Foto: Patric Quaia

Waltlova prva režija v Trstu bo posredovala ostro satirično govorico Taborija, ki v besedilu iz leta 1991 razkriva naravo gledališča, ki je po Buljanovih besedah "pomembno heretična". Avtor najbolj prepoznavne motive iz Svetega pisma postavi na oder in jih predstavi z neverjetno dozo rušilnega humorja.

Gre za prizore od Adama in Eve, Kajna in Abela, Abrahama, Sare in Izaka, Jone, Mojzesa pa vse do Jezusovega križanja. S prikazanim odnosom med gospodovalnim režiserjem in izčrpanim asistentom namiguje na bivanjsko vprašanje odnosa med človekom in višjim "režiserjem življenja", so zapisali v tržaškem gledališču.

Tabori in Heiner Muller sta najpomembnejša nadaljevalca gledališča Bertolta Brechta. Medtem, ko je Muller dekonstruiral in radikaliziral učiteljevo pozicijo, je Tabori prevzel razigranost Brechtovega popularnega teatra, elemente kabareta, in jih združil z edinstvenim humorjem.

Waltl je o Goldbergovih variacijah v gledališki list zapisal, da Tabori prikazuje svojo verzijo usode izbranega naroda. "Paralelno spremljamo duhovite zaplete okoli nastanka predstave, odkrivamo protagonistove erotske pustolovščine s čistilko v gledališču, z znano scenografinjo in na koncu s 'femme fatale', igralko Tereso Tormentina. Istočasno je predstava poučna in 'woodyallenovska' in spaja starozavezne elemente s slikami iz pop-kulture, kot so Angels of Hell."

"V tem norem gledališkem zakulisju" je, kot so zapisali v gledališču, vlogo režiserja prevzel Vladimir Jurc, njegovo "žrtveno jagnje Goldberg" je igralec Tadej Pišek. Igrajo še Primož Forte, Jernej Čampelj, Maja Blagovič, Saša Pavlin Stošić, Nikla Petruška Panizon, Jose in Franko Korošec.

Tekst v prevodu Mojce Kranjc zaživi s scenografijami tandema Ben Cain in Tina Gverović, oblikovanje svetlobe pa podpisujeta sonda57 & Toni Soprano Meneglejte. Koreografije Selme Banich se povezujejo z glasbenimi izbirami Tamare Obrovac, kostumi pa so delo Ane Savić Gecan.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-ssg-trst-premiera-goldbergovih-variacij-v-waltlovi-reziji