V Gleju ŠtudenTeater 4.0

Avtor: STA

V Gledališču Glej bo do nedelje potekal 4. festival ŠtudenTeater. Festival je rezultat istoimenskega projekta, ki ga v gledališču izvajajo v sodelovanju z Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti (JSKD). Študenti različnih smeri so za tokratno izdajo pod vodstvom mentorjev ustvarili deset novih avtorskih predstav.


Foto: Erik Školiber / Moment Maribor

V začetku projekta ŠtudenTeater so študentje ustvarjali le v Ljubljani, preteklo sezono so se jim pridružili Štajerci, tokrat pa je potekal v Ljubljani, Mariboru, Kopru in Novi Gorici, kot partnerji projekta pa sodelujejo Moment Maribor v sklopu GT22, Slovensko narodno gledališče Nova Gorica, Zveza kulturnih društev Nova Gorica in Center mladih Koper.

"Projekt se je razvil iz razmisleka, da imajo mladi izjemno dobre možnosti za ustvarjanje v srednji šoli, medtem ko se študentom neakademijskih smeri, ki jih vznemirja gledališki izziv, te možnosti naenkrat zožijo. Glede na odziv študentov projekt zagotovo dosega svoj namen, za primerjavo povejmo, da so lani ustvarili osem predstav, letos pa deset, v katerih je sodelovalo okoli 70 igre željnih mladih, ki pod mentorskim vodstvom mladih, a uveljavljenih poklicnih igralcev in režiserjev raziskujejo gledališki prostor in iščejo svojo odrsko govorico," so pojasnili v Gleju.

Deset študentskih predstav si bo v Gleju mogoče ogledati od danes do nedelje. Kot prva bo danes ob 17. uri na sporedu predstava 108,1 MHz, ki ji bodo sledile uprizoritve Šusuglavo, V sobi in Poljubna vsebina. V sobotnem večeru se bodo študenti predstavili s performansi In predstava bo?, Pihal bo Yugo in Superženska, festival pa bodo v nedeljo zaokrožile predstave Iz kokona, Kar bomo želeli in Pot v neznano.

Predstave so nastajale pod mentorskim vodstvom performerke in pedagoginje Barbare Polajnar, režiserk Ajde Valcl, Nike Bezeljak in Tjaše Černigoj, igralcev Mihe Nemca, Roka Matka, Matevža Bibra, Klemna Janežiča in Roka Kravanje ter igralke in performerke Katarine Stegnar.

"Kako narediti deset super predstav na leto? Potrebuješ zajeten budget, umetniški svet, programske usmeritve, ansambel 40 igralcev, armado sodelavcev, še eno armado scenskega osebja, dva ali pa raje tri paralelne super odre za nemotene vaje... Ali pa potrebuješ samo super idejo in hordo super študentov, ki gredo z glavo skozi zid in enostavno delajo in - naredijo deset super predstav. Preprosto? No, nam to uspeva že četrto leto," je skrivnost uspeha projekta opisal samostojni strokovni svetovalec za gledališko dejavnost na JSKD Matjaž Šmalc.

Predstave, ki so nastale v Mariboru, Kopru in Novi Gorici, so že ali še bodo imele premiere tudi v teh mestih, organizatorji pa načrtujejo tudi nadaljnjo izmenjavo predstav med partnerskimi mesti, še piše v sporočilu za javnost. V štirih letih ŠtudenTeatra je skupno nastalo že 28 predstav.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-gleju-se-zacenja-studenteater-4-0