Trojezični festival komedije Komigo z osmimi predstavami

Avtor: STA

Trojezični festival komičnega gledališča Komigo kot edini te vrste tako v Sloveniji kot Italiji letos vključuje osem abonmajskih predstav ter tri izvenabonmajske dogodke. Nosilca projekta sta Kulturni dom Gorica in kulturna zadruga Maja iz Gorice, v sodelovanju z drugimi soorganizatorji. Osrednja tema festivala Komigo je komičnost.


Petelinji zajtrk / Foto: Arhiv GTČ in ŠGL/Aleš Košir

"Komično gledališče ima to posebno moč, da je neposredno komunikativno ne glede na jezik, ki ga uporablja. Publika, na katero se projekt obrača, je italijanska, slovenska in furlanska, oz. katerakoli. Spodbujati poznavanje med ljudmi različnih jezikovnih identitet pripomore k povečanju socialne strpnosti, čezmejnega in meddeželnega sodelovanja," je pred začetkom festivala zapisal direktor Kulturnega doma Gorica Igor Komel.

Projekt Komigo je nastal leta 2004 v sklopu evropskih projektov Interreg Italija-Slovenija. Projekt komičnega gledališča vključuje gledališke predstave v italijanskem, slovenskem in furlanskem jeziku.

"Gledališka dejavnost in gledališka umetnost sta zelo občuteni in močno prisotni tako v italijanski kakor tudi v slovenski kulturi. Naravno je torej, da je le-ta močna in živa v okviru slovenske manjšine v Italiji in italijanske manjšine v Sloveniji ter med furlansko skupnostjo," je še zapisal Komel.

Letošnji Komigo tvori skupno 11 predstav, od katerih so tri izven abonmaja. Festival bo že v ponedeljek ob 20. uri napovedala komedija Nona v izvedbi Kulturnega društva Sovodnje. Abonmajski del se bo sicer pričel 18. marca z muzikalom Nune v akciji v izvedbi Prospota. Predstave v slovenskem jeziku bodo še Priznam v izvedbi Agencije PijaR, glasbeni kabaret Dinamitke, Pismo rosno v izvedbi Špas teatra in Petelinji zajtrk v izvedbi Šentjakobskega gledališča, so sporočili organizatorji.

Gledalci si bodo lahko ogledali tudi predstavo Catine show - Mats di lea v izvedbi CSS iz Vidma, ki bo igrana v italijanščini in furlanščini ter še dve predstavi v italijanskem jeziku - La notte delle stelle imitatorja Luce Viraga ter Predis videmskega Teatra Incerta, ki 11. junija tudi zaključuje letošnji Komigo.

Izvenabonmajska dogodka bosta ob Noni še predstava Dnevnik srbske gospodinje, ki bo 8. marca izvedena v italijanskem in srbskem jeziku, ter nastop University of Bristol Chamber Choir and Orchestra 14. aprila v Kulturnem domu Gorica.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/trojezicni-festival-komedije-komigo-z-osmimi-predstavami