V SLG Celje nocoj premiera Molierovega Ljudomrznika

Avtor: STA

V Slovenskem ljudskem gledališču (SLG) Celje bodo nocoj premierno uprizorili Molierovo komedijo Ljudomrznik v režiji Nine Rajić Kranjac. Za režiserko je bilo zelo vznemirljivo poiskati prave tone za predstavo, ki govori o prijateljstvu in ljubezni. Vizualno gre za zelo bogato uprizoritev.


Foto: Jaka Babnik

Režiserka je dejala, da se jim je ob trimesečnem pripravljanju predstave porajala vrsta vprašanj. "Pretresale so nas strahovite turbulence, znašli smo se v črni luknji, bili na robu prepada, a nismo obupali," je dodala.

Ljudomrznik je nastal leta 1666 in takoj doživel velik uspeh. Glavni junak Alcest je tip pravičnika, ki ne trpi moralnih napak okolja, v katerem živi, zato jih ostro kritizira in vsakomur v obraz pove vse, kar mu gre. Čeprav mu prijatelj Filint priporoča prizanesljivost in uvidevnost do ljudi, ki ga obdajajo, ga Alcest ne posluša.

Zaljubljen je v spogledljivo Celimeno, ki koketira z mnogimi. S tem tudi sam postane žrtev značilnega klasicističnega nasprotja med razumom in čustvom. Tragikomedija nima srečnega konca, junak se mora umakniti iz družbe v samoto, s tem je tudi konec njegove moralne vloge, navajajo v celjskem gledališču.

Predstavo so po prevodu Josipa Vidmarja soustvarili dramaturginja Alja Predan, scenografka Urša Vidic, kostumograf Andrej Vrhovnik, avtor glasbe Branko Rožman, koreografka Tanja Zgonc, lektor Jože Volk, oblikovalec svetlobe Borut Bučinel ter asistentka kostumografa Ana Janc. V njej igrajo Blaž Dolenc, Nejc Cijan Garlatti, Nataša Keser, Aljoša Koltak, Tanja Potočnik, Lučka Počkaj in Damjan M. Trbovc.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-slg-celje-nocoj-premiera-molierovega-ljudomrznika