Predstava Resno moteni o trčenju nekompatibilnih osebnostnih motenj

Avtor: STA

Četrta premiera v novi sezoni Šentjakobskega gledališča Ljubljana bo predstava Resno moteni v režiji Jerneja Kobala. Gre za prvo slovensko uprizoritev komedije znanega francoskega avtorja in komika Laurenta Baffieja o šestih neznancih z obsesivno-kompulzivno motnjo. Njegovo izjemno komunikativno besedilo je prevedla Živa Čebulj.


Foto: B. Slana

Kot je na današnji predstavitvi povedal režiser, ki je za predstavo izbral tudi glasbo, gre za izrazito besedno in ne toliko situacijsko komedijo, ki problematiko osebnostnih motenj obravnava na drugačen način. Sporočilo predstave je, da osebnostne motnje niso nekaj katastrofalnega, o čemer se ne bi smeli pogovarjati ali s čimer se ne bi dalo živeti, ampak da se jih da preseči.

Šest popolnih neznancev, vsak s svojimi psihološkimi težavami, se nekega dne sreča v čakalnici pri svetovno znanem psihiatru, specialistu za obsesivno-kompulzivne motnje, doktorju Šternu. Tega zaradi spleta nesrečnih okoliščin ni od nikoder. V odsotnosti zdravnika se pacienti začnejo pogovarjati, igrati družabne igre in tudi prepirati, saj zaradi svojih nekompatibilnih motenj počasi izgubljajo potrpljenje. Ob trku teh motenj so po režiserjevih besedah komični elementi neizbežni.

Njihovo snidenje se nepričakovano razvije v nekakšno skupinsko terapijo in kot so zapisali v gledališču, nam komedija kaže, kako nemočen je sodobni človek pri obračunavanju z lastnimi težavami, obsesijami in strahovi.

Prevajalka Živa Čebulj je povedala, da je Laurent Baffie zelo znan francoski komik, njegova igra Toc Toc pa v Franciji, kjer so jo prvič uprizorili leta 2005, zelo priljubljena. Dosegla je sicer tudi globalni uspeh. Pri prevajanju besedila, napisanega v zelo živahnem in komunikativnem, pogovornem jeziku, ni imela večjih težav, izjema so le besedne igre. Ena se skriva že v naslovu igre, pri čemer je Toc v francoščini okrajšava za obsesivno-kompulzivno motnjo.

Glavni junaki so postavljeni v prostor, ki je po režiserjevih besedah karikatura čakalnice. "Namenoma je barvita, ker smo želeli ustvariti prostor, ki ni nikomur prav zares lasten," je o scenografiji, ki jo podpisuje Damir Leventić in za katero je svojo umetniško inštalacijo prispeval Damijan Kracina, še povedal režiser. Ker je scena barvita, so kostumi zato umirjeni in nevpadljivi, je dodal kostumograf Bojan Vister, ki v predstavi tudi igra, in sicer Petra, ki ima aritmomanijo.

V predstavi igrajo še Tone Bertoncelj, Lili Bačer Kermavner, Anja Glušič, Lenka Blejec, kot gost Žiga Medvešek in Irena Mrak Kranjc. Premiera bo v petek ob 19.30.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/predstava-resno-moteni-o-trcenju-nekompatibilnih-osebnostnih-motenj