Na novogoriškem odru bodo iskali jezikovno komunikacijo

Avtor: STA

Slovensko narodno gledališče Nova Gorica bo kot šesto premiero v tej sezoni na malem odru uprizorilo mednarodno koprodukcijsko predstavo Idiomatic. Premiera eksperimentalne večjezične predstave, v kateri pet igralcev iz petih različnih držav rešuje komunikacijske in jezikovne zagate v svetu, v katerem angleščina ne obstaja, bo v sredo, 13. 2. 2019.


Foto: Arhiv SNG Nova Gorica

Pri sporazumevanju jim sicer pomaga revolucionarna naprava - programska oprema Idiomatic, a zadeve se vseeno pričakovano in duhovito zapletajo. Vendar se s pomočjo igralske ekipe in sodelovanja občinstva na koncu tudi srečno razpletejo.

Predstava bo prvič izvedena v Sloveniji, doslej pa so jo igrali še v Romuniji, na Norveškem, v Belgiji in Franciji in je bila povsod lepo sprejeta, so povedali igralci na današnji novinarski konferenci. Zgodbo so na podlagi osnovne ideje oblikovali sami igralci z režiserjem, kasneje pa jo je zapisala Marie Henry.

Interaktivna predstava, ki se začne kot proslava ob podelitvi nagrade Mednarodnega mirovnega inštituta Idiomaticu za prispevek k miru v svetu, se zaradi muhastega delovanja stroja in večno vprašljivega človeškega faktorja, prevladujočih stereotipov in nepoznavanja lokalnih posebnosti kmalu zalomi.

S pomočjo zagnanosti igralcev pri preseganju nerazumevanja in s sodelovanjem občinstva se predstava iz potencialno strašljivega izhodišča, kjer nihče nikogar ne razume, razvije proti veliko bolj optimističnemu stališču, da se lahko razumemo, če si le želimo.

Predstava ima še eno posebnost, to je, da jo ustvarjalci za vsako jezikovno območje nekoliko spremenijo, poleg tega pa tudi igralci vsakič zamenjajo vloge, tako da predstavo vedno vodi domači igralec. V Novi Gorici bo to Andrej Zalesjak. Poleg njega igrajo še George-Albert Costea iz Romunije, Anna Galy iz Belgije, Georg Peetz iz Nemčije in Miguel Decleire iz Belgije, ki bo v Sloveniji zamenjal Norvežanko Elisabeth Sand.

"Izkušnja o takem delu je vsekakor zanimiva. Odpira namreč veliko vprašanj tako na osebni, ustvarjali ravni kot tudi širše na družbeni, politični ravni glede na prostor, kjer gostujemo. Med vsemi jeziki pa krmarimo tudi z rokami in nogami," je v smehu pojasnil Zalesjak.

Režiserji predstave so gledališka skupina Transquinquennal in Marie Henry, za sceno in kostume so poskrbeli skupina Transquinquennal in Marie Szersnovicz, snovalci prevajalskega programa pa prihajajo iz podjetij Multititel in Incesa.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-novogoriskem-odru-bodo-iskali-jezikovno-komunikacijo