Plesni stroj BUM BAM za veliki finale 11. festivala Bobri

Avtor: STA

Na današnji kulturni praznik se zaključuje 11. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri. Festival je zaznamovala tema ples-gib-telo s poudarkom na sodobni umetnosti, v tem duhu pa bo tudi zaključek v Kinu Šiška v režiji Tjaše Črnigoj, naslovljen Plesni stroj BUM BAM. Bobri so letos s 166 dogodki pritegnili okoli 15.000 obiskovalcev.


Foto: Arhiv Festival Bobri

V sklopu prireditve Plesni stroj BUM BAM se bodo na odru zvrstili številni vrhunski slovenski profesionalni plesalci Vita Osojnik, Anamaria Bagarić, Katja Kolarič, Tina Habun, Neža Blažič, Tina Valentan, Ivan Mijačević, Ana Pandur Predin & PK Flamenko, Maša Kagao Knez & Murat, Žigan Krajnčan & Gašper Kunšek aka Alien Express in Plesna šola Scena, ki bodo ob živi glasbi Marka Brdnika, Roberta Jukiča in Gašperja Peršla predstavili različne plesne sloge. Prireditev bosta povezovala Maja Kunšič in Daniel Petković, napovedujejo pri festivalu.

Pri plesnih točkah se bo nastopajočim pridružilo tudi občinstvo. Prireditvi bodo sledile delavnice, ki jih bodo, skupaj z mentoricami iz združenja Sezam ter javnega zavoda Mala ulica, pripravile mlade slovenske plesalke. Na ogled bo tudi razstava fotomobilov, ki so jih pod mentorstvom Urške Boljkovac ustvarili učenci osnovne šole Riharda Jakopiča.

Sklepna prireditev Bobrov že nekaj let poteka v Centru urbane kulture (CUK) Kino Šiška, za današnji dogodek, ki se začne ob 16. uri, pa je predvidenih 800 vstopnic. Nekaj jih je še na voljo, prevzeti pa jih bo mogoče 15 minut pred prireditvijo na blagajni centra.

Festival Bobri je v 11. izdaji ponudil več kot 160 dogodkov, ki so skozi različne umetniške zvrsti predstavljali možnosti in načine za ustvarjalno izražanje z gibom oz. plesom, različne oblike nebesedne komunikacije in medsebojnega sodelovanja. Bobre je 19. januarja uvedla premiera predstave Ariol v režiji Matjaža Pograjca.

Tibor Mihelič Syed, direktor Slovenskega mladinskega gledališča (SMG), izvršnega producenta festivala, je na uvodni novinarski konferenci pojasnil, da so temo ples-gib-telo s poudarkom na sodobni umetnosti izbrali zato, ker je ples tako rekoč ostal edina umetnostna zvrst, s katero se Bobri v minulih letih še niso spoznali. Po drugi strani pa tudi, ker je v primerjavi z drugimi umetnostnimi zvrstmi produkcije in metod, ki bi si prizadevale sodoben ples približati najmlajšim, pa tudi najstnikom, izjemno malo.

Že ob začetku festivala so organizatorji napovedali, da bo za prireditve na voljo okoli 15.000 vstopnic, ki so jih festivalski oboževalci že ob začetku skorajda v večini razgrabili. Vodja programa in koordinacije festivala Bobri Tadeja Pungerčar je pred nocojšnjim zaključkom povedala, da so z obiskom 11. izdaje zelo zadovoljni: "Kljub številnim boleznim in mrazu, so bile dvorane po večini polne." Veseli jo, da je bila letošnja festivalska tema dobro sprejeta med obiskovalci. "Očitno smo željni giba in plesa, tudi sodobnega," je sklenila.

Za pedagoge po vrtcih in šolah in vse tiste, ki radi plešejo in se gibajo, so organizatorji festivala s priznanimi slovenskimi plesnimi pedagoginjami pripravili knjižico Namig za gib - Zbirka predlogov za delavnice ustvarjalnega giba, festival pa je spremljal tudi Bobrov dnevnik, ki so ga pripravili v programu Kinobalon ljubljanskega Kinodvora.

Prirediteljica festivala je Mestna občina Ljubljana, koproducent Kinodvor, glavni pokrovitelj pa Zavarovalnica Triglav.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/plesni-stroj-bum-bam-za-veliki-finale-11-festivala-bobri