V Trstu premiera muzikala Zadnjih pet let

Avtor: STA

V tržaškem kulturnem domu bo drevi ob 20.30 na sporedu premiera muzikala Zadnjih pet let avtorja Jasona Roberta Browna v režiji Jasmin Kovic. Nova produkcija Slovenskega stalnega gledališča (SSG) bo prvič zazvenela v slovenskem prevodu Janeza Usenika. Vlogi protagonistov sta prevzela tržaška igralca Danijel Malalan in Patrizia Jurinčič.


Foto: Luca Quaia

V ospredju muzikala Zadnjih pet let je zgodba o vzhajajoči karieri pisatelja in o ženski, ki želi postati slavna igralka. Hrepenenje po uspehu ljubezenskemu razmerju ne pomaga, saj se to zaključi po petih letih. Tok pripovedi je nekoliko neobičajen. Kot so zapisali v SSG, zgodba protagonista, obetavnega pisatelja Jamieja, "sledi naravni kronologiji, pripovedni lok ženskega lika, mlade igralke in pevke Cathy, ki je prišla iz predmestja v New York, da bi lahko doživela slavo, pa poteka v nasprotni smeri".

Pod slovenski prevod muzikala, napisanega za dva igralca-pevca in instrumentalno skupino, se podpisuje Janez Usenik, ki je "s svojim modernim, neposrednim izrazom ohranil spontanost in muzikalnost izvirne angleščine". Režijo je prevzela Jasmin Kovic, ki ji je "ravno oblika tega muzikala, daleč od spektakularnosti vizualnega učinka in plesnih prizorov, omogočila poudarjanje intimnosti čustev mladega para," piše v sporočilu za javnost.

"To ni bila ena tistih ljubezni, o katerih bi pesniki peli stihe, ki so danes del kulturne dediščine. (...) A bila je resnična ljubezen, toliko, kot so ljubezni sploh lahko resnične. Krhka, negotova, ranljiva in neskončno lepa, kot znajo biti preproste zgodbe," je o libretu povedal Usenik.

Srečanje, poroka in ločitev so sicer tri etape, ki jih je pred pisanjem libreta in glasbe doživel tudi avtor muzikala Jason Robert Brown. Zadnjih pet let so leta 2001 krstno izvedli v Chicagu, leto kasneje pa na Broadwayu. Delo od tedaj žanje mednarodne uspehe in je bilo tudi večkrat nagrajeno.

V vlogah protagonistov bosta igrala in pela tržaška igralca Danijel Malalan in Patrizia Jurinčič, glasbena vodja predstave pa je tržaška glasbenica Andrejka Možina, ki je koordinirala tudi instrumentalno skupino Glasbene matice. To sestavljajo Sebastiano Frattini, Irene Ferro-Casagrande, Andrejka Možina, Matteo Bognolo, Luca Emanuele Amatruda in Mariano Bulligan. Mlado zasedbo zaokroža še Giulia Belle, ki podpisuje scene in kostume.

Nova predstava SSG je nastala v koprodukciji z Glasbeno matico in SNG Nova Gorica. Po nocojšnji premieri se bodo ponovitve v Trstu zvrstile do 24. februarja. Vse predstave bodo opremljene z italijanskimi nadnapisi, so še sporočili iz tržaškega gledališča.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-trstu-premiera-muzikala-zadnjih-pet-let