Gledališče: diagnoza razmerja med posameznikom in družbo

Avtor: SNG Nova Gorica in STA

V Slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica so predstavili sezono 2010/2011, ki jo je umetniška vodja Ira Ratej označila kot niz zgodb, "ki se pekoče dotikajo naših življenj". Tri izmed šestih premier bodo postavili na mali oder, saj bo do konca leta že nared mala dvorana s 120 sedeži.


Blizu, še bližje, od blizu

Najbrž jih ni malo med vami, ki v primežu socialne stiske, tesnobe in stresa, odmahnete z roko, češ, kaj mi bo zdaj še teater! Nekaterim med vami se mogoče zdi, da bi moralo biti gledališče bolj ali manj zabavišče, razvedrilo po napornem dnevu. Gledališče ne more reševati družbenih problemov, lahko pa polemično in provokativno skozi duhovite in resne zgodbe raziskuje mehanizme in ustroj našega sobivanja. Vsaka uprizoritev je potemtakem nekakšna diagnoza razmerja med posameznikom in družbo; osišče vsake izmed njih je naš čas in mi v njem.

V sezoni 2010/2011 se vam želimo še bolj približati. V vsakem pogledu. Na ogled bomo postavili zgodbe, ki se pekoče dotikajo naših življenj, nekatere med njimi bomo uprizorili na novem malem odru, ki nas bo še bolj zbližal z vami, saj si boste z igralci tako rekoč  zrli iz oči v oči. Zgodbe od blizu in od daleč bodo razprle vrsto vprašanj, ki gotovo vznemirjajo tudi vas. Ali je pravica naprodaj? Ima prav manjšina ali večina? Kako mediji in njihove napihnjene zgodbe krojijo naše usode? Ali je korupcija odklon demokracije ali njen naravni pojav? So nas sodobne telekomunikacije zbližale ali odtujile? Je tisto, kar se zdi najbolj avtentično, sploh resnično? Je uporništvo res vedno obsojeno na propad? Trdno sem prepričana, da mora gledališče aktivno posegati v družbeno diskusijo, saj je dialog, iz katerega izhaja gledališka umetnost, tudi temelj demokracije. Zgodbe, ki jih bomo nizali v tej sezoni, so začinjene z obilo humorja, ker so smeh, zasmeh in posmeh najmočnejša orožja človeškega duha.

Nismo podražili cen vstopnic in abonmajev, ker vemo, da nas je gospodarska kriza vse udarila po žepih. Uvedli smo celo nove abonmaje (A1, dijaški in študentski), tako svojo ponudbo zaokrožamo drugače, z večjim posluhom za vaše želje, z opero, baletom in več različnimi gostujočimi predstavami. Za brezposelne pa so vso sezono na voljo brezplačne vstopnice.

Gledališka umetnost je neposredna, polnokrvna in živa le tedaj, kadar jo s svojimi odzivi soustvarja občinstvo. Tako je naše ustvarjalno stremljenje usmerjeno k vam. Ne želimo vas samo zabavati, niti ne obremenjevati, marveč se v območju sočutja za trenutek zbližati, deliti z vami hip bivanja, v upanju, da so se vas naše besede, dejanja, podobe in misli dotaknile.

Gledališče je tu, v vaši bližini, vzemite si čas, stopite bližje, sedite in se z užitkom prepustite pogledu od blizu.

Ira Ratej , Umetniška vodja
 


Friedrich Dürrenmatt OBISK STARE GOSPE
Tragična komedija
Režiser Dušan Jovanović
Premiera septembra 2010

Henrik Ibsen SOVRAŽNIK LJUDSTVA
Drama
Režiser Janez Pipan
Premiera decembra 2010

Giovanni Boccaccio, Ira Ratej, Matej Krajnc, Milko Lazar
DEKAMERON
Komični muzikal
Režiser Boris Kobal
Premiera marca 2011, koprodukcija z MGL

Milan Jesih GRENKI SADEŽI PRAVICE
Interpelacija v enem nonšalantnem zamahu
Režija Andrej Jus
Premiera decembra 2010, otvoritvena uprizoritev na malem odru

Carole Fréchette SOBICA NA VRHU STOPNIŠČA
Psihološki triler
Režiser Jaka Andrej Vojevec
Premiera februarja 2011, koprodukcija z European Theatre Convention, mali oder

Dimitrije Vojnov SKURT
Drama
Režiser Luka Martin Škof
Premiera maja 2011, mali oder

Tamara Matevc GROZNI GAŠPER
Po motivih Groznega Gašperja avtorice Francesce Simon
Komična srhljivka za otroke
Režiser Jaša Jamnik
Premiera novembra 2010, koprodukcija z Gledališčem Koper

Miha Nemec, Nejc Valenti LIFERANTI
Tri gledališke miniaturke
Režiser Miha Nemec
Premiera novembra 2010, koprodukcija z Gledališčem Glej, TNK (Teater na konfini) in VŠU UNG (Visoka šola za umetnost Univerze v Novi Gorici)

vir: spletna stran SNG Nova gorica

Mali oder pomeni uresničitev dolgoletnih želja novogoriškega igralskega ansambla in občinstva, je na novinarski konferenci poudaril direktor SNG Nova Gorica Jožko Čuk. "Graditi kulturni objekt v obdobju gospodarske krize potrjuje slovensko narodno zavest, ki se je ohranila prav skozi umetnost in kulturno izročilo, najbolj zagotovo prav na Primorskem," je še poudaril Čuk.

Ta novi prostor umetniškega ustvarjanja ponuja nov izziv za ustvarjalce. Ratejeva je v prvi sezoni delovanja malega odra k ustvarjanju povabila generacijo najmlajših gledaliških ustvarjalcev. "Poleg tega bližina igralcev in občinstva ustvarja posebno gledališko doživetje, malodane skupno zavezo, saj se zdi kot da bi igralci in gledalci sedeli skupaj v dnevni sobi," je poudarila Ratejeva.

 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/gledali%C5%A1%C4%8De-diagnoza-razmerja-med-posameznikom-in-dru%C5%BEbo