Stoletnica slovenskega baleta bi si zaslužila širše obeleževanje

Avtor: STA

Na Slovenskem gledališkem inštitutu (Slogi) je v četrtek, 31. 1. 2019, potekala okrogla miza na temo Kako Ljubljana praznuje 100-letnico slovenskega baleta. Sodelujoči so menili, da se jubilej ne obeležuje ustrezno. Med drugim bi si želeli teden dni zgoščenega dogajanja, ki bi ob predstavah ponudilo tudi simpozij in druge dogodke.


Foto: Pixabay

Slovenski balet 100-letnico, ki je vezana tudi na ustanovitev prvega profesionalnega baletnega ansambla v Sloveniji, današnjega Baleta SNG Opera in balet Ljubljana, obeležuje v sezoni 2018/19. Nekaj aktivnosti v počastitev jubileja se je, kot je spomnil predsednik Društva baletnih umetnikov Slovenije (DBUS) Tomaž Rode, že zvrstilo.

Med drugim je lanskega aprila v SNG Opera in balet Ljubljana premiero doživel baletni večer Balet 100, ki je predstavil tri kultna dela slovenske koreografske literature: Lok koreografov Pie in Pina Mlakarja, Žico koreografa Vlasta Dedovića in Pastoralno simfonijo Milka Šparembleka, novembra sta premiero doživela baleta Moški z nožem koreografa Matjaža Fariča in Kompozicija koreografinje Sanje Nešković Peršin.

Predvideni pa so med drugim še svečani baletni koncert ob 100-letnici slovenskega baleta, ki bo sestavljen iz del slovenskih koreografov in ga skupaj pripravljajo SNG Opera in balet Ljubljana, SNG Maribor in DBUS. Sledi razstava o slovenskem baletu, ki jo pripravlja DBUS in jo bodo v prvem preddverju ljubljanskega Cankarjevega doma odprli 13. maja, ter izid knjige Danice Dolinar z naslovom Po sledeh slovenskega baleta.

V.d. ravnatelja ljubljanske Opere Rajko Meserko je spomnil, da so priprave na obeleževanje padle v neugoden čas odhoda tedanjega ravnatelja Petra Sotoška Štularja. V ljubljanski operno-baletni hiši je bil po njegovih besedah v počastitev jubileja načrtovan Balet 100, kar so tudi izpeljali, bi si pa tudi sam želel več dogajanja. Pozneje so sicer jubilej baleta skušali združevati s 100-letnico orkestra SNG Opera in balet Ljubljana, poleg tega so obeleževanje visoke obletnice baleta z gostovanji v Kazahstanu in Berlinu ponesli tudi izven meja Slovenije.

Plesna kritičarka Daliborka Podboj je povedala, da je bilo ob obeleževanju 100-letnice premalo povezovanja z Ljubljana Festivalom, SNG Maribor, Mestno občino Ljubljana in baletnimi šolami. Poleg tega bi si želela zgoščeno celotedensko dogajanje, ki bi poleg predstav ponudilo tudi strokovni simpozij in druge dogodke, kjer bi bil prostor tudi za predstavitev mlajše generacije plesalcev in koreografov. Obeleževanju bi se, kot je poudarila, morala pridružiti tudi Televizija Slovenija s svojim arhivom.

Na Rodetovo vprašanje, ali bi lahko v SNG Opera in balet Ljubljana po zgledu obeleževanj 50-letnice in 80-letnice baleta, ki sta ponudili precej več dogodkov, pripravili, tudi v povezavi s 100-letnico orkestra, celotedensko dogajanje, je Meserko povedal, da je je bilo dogovorjeno izpeljano.

V žeji, da poudarijo jubilej, so na repertoar uvrstili tudi Smetanovo komično opero Prodana nevesta, ki je premiero doživela v tem mesecu. Kot je še povedal, jim tokratnega jubileja res ni uspelo obeležiti tako kot preteklih dveh. Kljub vsemu ocenjuje, da gredo vsi dogodki, ki se navezujejo na jubilej, v smeri, da bi v slovenski javnosti vzbudili več zanimanja za balet. Ob tem je izrazil upanje da bodo 100-letnico baleta in ansambla uspeli obeležiti tudi s knjižno izdajo.

Lanski dobitnik Prešernove nagrade za življenjsko delo, plesalec, dolgoletni vodja ljubljanskega baleta, pedagog in koreograf Janez Mejač, pa je menil, da bi si prav takšno pozornost kot zakonca Mlakar, Dedović in Šparemblek v sklopu obeleževanja 100-letnice slovenskega baleta zaslužili tudi koreografi Henrik Neubauer, Metod Jeras in Majna Sevnik. "V nasprotnem primeru je namreč vodstvo Opere izbrisalo 30, 40 let dela teh treh koreografov," je povedal in dodal, da so tedaj v Ljubljano sicer res prihajali tuji koreografi, a ta trojica je "držala repertoar".


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/stoletnica-slovenskega-baleta-bi-si-zasluzila-sirse-obelezevanje