V novomeškem APT letos štiri premiere

Avtor: STA

V novomeškem Anton Podbevšek Teatru (APT) so danes pripravili predstavitev gledališke sezone, poimenovane po reklu skladatelja Richarda Wagnerja: Rano lahko zaceli samo kopje, ki jo zada. Gre za misel, da to, kar rani v distribuciji gledaliških misli in estetike, ki jih bodo predstavili letos, tudi celi, je pojasnil ravnatelj APT Matjaž Berger.


Foto: Rasto Božič

Dodal je, da gre pri letošnji sezoni za "dominanco filozofskega gledališča s filmskimi, otroškimi, glasbenimi in drugimi odtenki, ki bodo prevladovali v določenih uprizoritvah".

Letos bodo pripravili štiri premiere, gledališko sezono pa bodo konec februarja začeli s predstavo Mazohistka po romanu Katje Perat v režiji Nejca Gazvode. Predstava nastaja v sodelovanju z ljubljanskim Cankarjevim domom.

Maja bo sledila predstava Gnus, besede in reči, ki bo v Bergerjevi režiji nastala po romanu Gnus francoskega filozofa Jeana-Paula Sartra in s pomočjo besedil nekoliko mlajšega francoskega filozofa Michela Foucaulta. Šlo bo za koprodukcijo z založbo Studia humanitatis in sodelovanje s Cankarjevim domom. APT bo z omenjeno predstavo tudi gostoval na hrvaških otokih Korčula in Mljet.

Predvidoma novembra bo sledila predstava Na papirnatih avionih v režiji Maše Pelko, ki bo prinesla postavitev istoimenskega igranega novovalovskega dramskega filma Matjaža Klopčiča iz leta 1967 na gledališki oder.

Kot zadnjo v letošnji gledališki sezoni pa bodo konec decembra pripravili plesno-gledališko "predstavo za mladostnike od 12. do 99. leta" po romanu Alica v čudežni deželi angleškega književnika Lewisa Carrola. Njena koreografinja in režiserka je Magdalena Reiter, šlo bo za koprodukcijo z ljubljanskim Zavodom Mirabelka, je še povedal Berger.

V APT bodo letos pripravili še vrsto drugih prireditev, tudi soareje, slavnostne akademije, informanse, koncerte in filmske predstave, poleg tega so napovedali udeležbo na festivalih ter gostovanja po Sloveniji in mednarodna gostovanja.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-novomeskem-apt-letos-stiri-premiere