12 let portala SiGledal

Avtor: SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič

V teh dneh mineva 12 let od vzpostavitve portala SiGledal. Na njem najdete tudi digitalno knjižnico sodobne slovenske dramatike, ki ponuja dostop do 350 dramskih besedil. Izvolite dramo tudi vi!


Foto: Pixabay

Prvi zametki portala sicer segajo že v leto 2006, ko so se ustanovitelji Samo M. Strelec, Tamara Matevc in Gregor Matevc odločili oblikovati spletno stran, ki bi bila namenjena slovenskemu gledališču – tako njegovi zgodovini kot tudi in predvsem aktualnemu dogajanju. Poslanstvo portala SiGledal je pravzaprav še danes isto kot na začetku: promocija ustvarjalnosti na področju uprizoritvenih umetnosti, objavljanje dnevno ažuriranih vsebin, namenjenih informiranju, izobraževanju in raziskovanju, arhiviranje, ohranjanje ter zagotavljanje dostopnosti slovenske gledališke dediščine itd.

A čeprav temeljna ideja ostaja že dvanajst let ista, to še zdaleč ne pomeni, da se portal ne spreminja. Nasprotno, SiGledal ves čas raste in se razvija ter iz leta v leto obsega več sklopov in kategorij. Med šestimi osrednjimi sklopi ima prav posebno mesto sklop Dramski teksti, ki bi ga pravzaprav lahko poimenovali tudi digitalna knjižnica sodobne slovenske dramatike. Dramske tekste na portalu objavljamo že od leta 2007, leta 2017 pa je bila rubrika nadgrajena z iskalnikom, s katerim je mogoče brskati po dramskih besedilih s pomočjo različnih kriterijev in filtrov ter kombinacij (iskanje po avtorju, naslovu, številu vlog, zvrsteh, ključnih besedah …).

Kmalu po objavi iskalnika je portal z objavo rubrike Izvolimo dramo! odgovoril na idejo Simone Semenič o štafeti branja sodobnih slovenskih dramskih tekstov, ki se je porodila na okrogli mizi Sodobna dramatika v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3. 2017). Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka za leto 2017 Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. Igralci, ki se ji pridružijo, izmed 350 spletno dostopnih dramskih tekstov 106 avtoric in avtorjev izberejo besedilo (ali več njih), ki se jim zdi zanimivo ali jih je navdušilo, izbiro utemeljijo in tekst tako priporočijo v branje. Priporočila so nadvse različna in segajo od miselnih utrinkov, refleksij, interpretacij pa vse do bolj poglobljenih kritik. Sodelujoči morajo poleg tega opraviti še eno nalogo – 'predati štafeto' oziroma k sodelovanju povabiti še koga. V igri lahko sodeluje pravzaprav kdorkoli – edini pogoj je ljubezen do gledališča in/ali dramatike.

V dveh letih si je štafeto predalo 208 piscev in pisk. Številni med njimi se z gledališčem ukvarjajo profesionalno (kot igralci, režiserji, dramaturgi, gledališki kritiki ...) ali delujejo na drugih področjih, povezanih s kulturo. O sodobnih slovenskih dramskih besedilih je svoje misli delilo tudi kar nekaj dramatikov in dramatičark pa učiteljev, prevajalcev, novinarjev, na povabilo k štafeti se zelo radi odzovejo tudi študenti. 

Sodelujoči so doslej v branje priporočili 115 besedil 58 različnih avtorjev. Najbolj priljubljena so besedila Simone Semenič, ki so bila v branje priporočena 76-krat (bralci so prebrali in izbrali 15 njenih besedil). Besedila Nebojše Pop-Tasića so bila priporočena 32-krat (šest različnih besedil), Simone Hamer 20-krat (prav tako šest besedil), Matjaža Zupančiča 15-krat (sedem besedil), Katje Gorečan pa 13-krat (dve besedili). Bralci so v branje največkrat priporočili drami Jaz, žrtev Simone Semenič in Pod snegom Saše Pavček. Sledijo besedila Blaznost igre Nebojše Pop-Tasića, Hlod na avtocesti Ize Strehar in Neke noči neke deklice nekje umirajo Katje Gorečan.

Digitalna knjižnica portala SiGledal se ves čas širi, saj avtorji z veseljem pošiljajo svoje nove stvaritve.

Dramski teksti (in iskalnik) so dostopni na spletni povezavi: http://teksti.sigledal.org, doslej objavljena priporočila pa lahko preberete, če kliknete na: http://veza.sigledal.org/prispevki/k/izvolimo-dramo.

Vabljeni k brskanju in branju – ter seveda k širjenju glasu o sodobni slovenski dramatiki (tudi) v štafetni igri Izvolimo dramo!

Za več informacij in/ali sodelovanje pišite na: sigledal@gmail.com.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/izvolite-dramo