Netopir Kazimir prihaja na mariborski lutkovni oder

Avtor: STA

V Lutkovnem gledališču Maribor (LGM) bodo danes premierno uprizorili predstavo Netopir Kazimir po kratki pravljici, ki jo je napisala letošnja jubilantka Svetlana Makarovič. Avtor likovne podobe predstave je Rok Predin, ki s tem prvič stopa v lutkovni svet.


Foto: Boštjan Lah

Režiser predstave je Matjaž Latin, ki je že od otroštva oboževalec literature Svetlane Makarovič, tudi zato, ker njene pravljice otroškega občinstva ne nagovarjajo na pokroviteljski način in so namenjene tudi odraslim.

Dramatizacijo za oder je pripravila Metka Damjan, ki je črpala tudi iz drugih pravljic Svetlane Makarovič. Songe je uglasbil Gregor Stermecki in nastal je pravi muzikal za otroke, ki izkorišča vznemirljivost lutkovnega medija, so sporočili iz LGM.

"Zgodba, namenjena najmlajšim, je polna temeljnih vprašanj in osrednje vprašanje je vprašanje identitete. Netopirček Kazimir se sprašuje, ali je krilata miš ali je morda ptič. Odgovor najde ob srečanju s podobo angela," so navedli.

Dramaturginja Nina Šorak poudarja pomembnost osnovnih otroških in filozofskih vprašanj, ki jih avtorica rešuje na prav posebno duhovit in njen lasten način. Netopir Kazimir je kratka zgodba, ki je izšla v več zbirkah kratkih zgodb.

Avtor likovne podobe predstave je Rok Predin, sicer likovni umetnik, glasbenik ter režiser in animator glasbenih spotov, kratkih filmov in oglasov. V javnosti so najbolj odmevali njegovi londonski projekti in sodelovanja s skupino The Rolling Stones, s Keithom Urbanom in z Eltonom Johnom ter animacija, ki je bila projicirana na Buckinghamsko palačo ob 60. obletnici vladanja britanske kraljice.

Kot so sporočili iz LGM, se je Predinu zdaj uresničila velika želja ustvarjati lutke. Te so ga popolnoma prevzele in jih še vidi v svoji prihodnosti. Pravi, da je animirati oz. vdahniti dušo v nežive predmete podobno, če gre za lutke ali računalniško animacijo. Pa vendar priznava, da mu brez odlične podpore izkušenih lutkovnih tehnologov ne bi tako dobro uspelo.

V predstavi nastopajo Metka Jurc, Maksimilijan Dajčman, Marko Ujc in Gregor Prah v naslovni vlogi Kazimirja.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/netopir-kazimir-prihaja-na-mariborski-lutkovni-oder