S Somrakom bogov se v CD poslavlja festival Maribor je naš

Avtor: STA

S predstavo Somrak bogov v režiji Daliborja Matanića se bo v Cankarjevem domu (CD) končal Festival Maribor je naš, s katerim je osrednji slovenski kulturni hram počastil 100-letnico SNG Maribor. Obeleževanju jubileja se je CD pridružil z izborom opernih, plesnih in gledaliških uspešnic mariborskega ansambla.


Foto: Damjan Švarc

Somrak bogov je gledališka priredba istoimenskega filma Luchina Viscontija, podpisal jo je hrvaški dramatik Ivor Martinić. Predstavo so na mariborskem odru premierno uprizorili septembra lani.

Po mnenju ustvarjalcev ima aktualno tematiko, ki je v današnjem barbarskem kapitalističnem ustroju in v vzpenjajočih totalitarizmih opravičljivo zaskrbljujoča. Opisuje namreč apokaliptično preteklost in hkrati daje zaskrbljujočo preroško napoved prihodnosti. Pripoveduje o dramatičnih dnevih vzpona nacizma skozi dogodivščine nemške družine Essenbeck, ki je zaradi korupcije in boja za oblast povsem raztrgana.

V predstavi nastopajo Petja Labović, Nataša Matjašec Rošker, Kristijan Ostanek, Davor Herga, Eva Kraš, Timon Šturbej, Žan Koprivnik in Miloš Battelino, kot gost pa iz ljubljanske Drame prihaja Uroš Fürst. Scenograf je bil Marko Japelj, kostumograf Leo Kulaš.

Člani mariborskega gledališča so v dveh tednih v Ljubljani izvedli še balet Peer Gynt v koreografiji Edwarda Cluga, Smrt v Benetkah, ki jo je po motivih novele Thomasa Manna v plesni jezik prevedla Valentina Turcu, in Kekca, ki ga je Clug po motivih pripovedk Josipa Vandota oblikoval z glasbeno skupino Katalena. Operna ustvarjalnost je odzvanjala z Verdijevo Aido in Puccinijevo Turandot.

V okviru festivala je pisatelj in dramatik Tone Partljič pripravil pogovore z zanimivimi Mariborčani, v okviru cikla Likovni kritiki izbirajo pa so obiskovalci spoznali fotografa Damjana Švarca po izboru umetnostne zgodovinarke Nataše Smolič.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/s-somrakom-bogov-se-v-cd-poslavlja-festival-maribor-je-nas