Mateja Grahovac bere sodobno slovensko dramo

Avtor: Mateja Grahovac

Mateja Grahovac je magistrica slovenistike, radijska napovedovalka na Radiu Slovenija in sodelavka v Službi za komuniciranje RTV Slovenija. V branje priporoča dramsko besedilo Delamo na sebi avtorice Vedrane Grisogono.


Foto: osebni arhiv

Ko je spomin na zadnje lokalne volitve še svež, komedijo Delamo na sebi Vedrane Grisogono, ki v dramski jezik odlično pretvori predvolilne spletke in mahinacije, razumemo še toliko bolj realno in grenko. 

Večplastnost dogajanja nas resda nasmeji, a nas hkrati opomni na zanikrno stanje v družbi. Vsi akterji so kleni Slovenci, ponašajo se s svojo narodnostjo in poudarjajo »naše«, a hkrati v svojih drugače mislečih sonarodnjakih vidijo nehvaležnost, zlobo, zavist in pomanjkanje optimizma. »Sloveniji vrnimo nasmeh!« A kakšen nasmeh neki, ko pa vemo, da so med nami številni Juriji Severji. Juriji, ki vedo, da nihče več ne bere političnih programov, ampak je pomemben le videz, ki so tako preračunljivi in prevarantski, da za svoj uspeh z lahkoto spremenijo politično stran, svoje vrednote ali žrtvujejo tudi družino. Nekoč levi, danes desni, nekoč homofob, danes podpira gejevske poroke. Pomembni so glasovi volivcev, katerih, pa ni pomembno. A volivci smo postali zahtevni – ne bi volili človeka, ki bi imel dobre ideje, a bi bil oblečen v karirasto srajco, ne, volimo človeka izklesanega okusa in telesa. Maratonce, ki vse leto trenirajo za udeležbo na medijsko pokritih tekmovanjih, ki s svojo fizično pripravljenostjo poudarjajo tudi svojo psihično stabilnost.

Ko te vsak dan z vseh strani bombardirajo z nasveti o zdravem življenju, obvezni količini popite vode in s številom korakov, ki bi jih moral narediti v enem dnevu, je pogled na vernike – rekreativce v drami še kako zabaven. Zdravo telo je prikazano kot najvišji cilj njihovega življenja. Rekreativci so upodobljeni kot verniki, zdravo telo je njihova mantra. Seveda se zavedamo, da za vsem tem stoji želja po zaslužku, kakršno ima Luka, ki seveda ni »zgolj« trener, ampak je podkrepljen s številnimi evropskimi certifikati, s katerimi si je očitno pridobil celo znanje duhovne vodje. A mali ljudje so obsojeni na propad, ne pomagajo jim ne izsiljevanja, ne ljubezenske spletke, ne sorodstvene vezi ali celo nasilje, iz pepela se vedno dvignejo največji prevaranti. »Zame ni nič prepovedanega na tem svetu,« še doda Jurij.

Komedijo Delamo na sebi priporočam v branje vsem tistim, ki imajo radi humorna besedila s trpkim priokusom.

 

Povezava: Delamo na sebi


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mateja-grahovac-bere-sodobno-slovensko-dramo