V ljubljanski Operi premiera komične opere Prodana nevesta

Avtor: STA

V SNG Opera in balet Ljubljana bo drevi premiera komične opere Prodana nevesta skladatelja Bedricha Smetane na libreto Karla Sabine. Režijo opere, ki je zaradi svoje priljubljenosti tudi del železnega repertoarja na Slovenskem, tokrat podpisuje češki režiser Jirži Nekvasil. Prodano nevesto je označil kot barvito predstavo, polno fantazije.


Foto: Darja Štravs Tisu

Prodana nevesta je po režiserjevem prepričanju ena najboljših komičnih oper nasploh. Dogaja se v realnem okolju češke vasi, hkrati je oblikovana kot artistična komedija z veliko stilizacije in gledališke magije. Sam se je trudil, da bi z režijo v predstavo vnesel čim več gledališke igre. Čeprav je Prodana nevesta pogosto razumljena kot folklorna opera, je sam razume drugače. Smetana v njej ni citiral češke ljudske glasbe, čeprav je izhajal iz njenih plesnih ritmov in elementov. Tudi njihova postavitev po režiserjevih besedah sledi tej liniji.

Tudi scenograf predstave Daniel Dvoržak je na novinarski konferenci pred premiero poudaril, da Prodana nevesta ni folklorno delo, ampak umetniška kreacija in temu so sledili tudi pri oblikovanju scenografije in kostumografije. Čeprav je originalno prizorišče češka vas, meni, da v scenografiji ni mogoče ustvariti realistične podobe, saj se umetniška stilizacija v glasbenem jeziku in realistična likovna in režijska podoba v predstavi ne bi srečali na pravi način.

Vlogo Marinke bo na premieri pela Mojca Bitenc k. g, vlogo Janka Branko Robinšak in vlogo Vaška Andrej Debevec. Ob njih bodo peli še Slavko Savinšek, Rebeka Radovan, Zoran Potočan, Barbara Sorč k. g., Peter Martinčič, Aljaž Žgavc, Štefica Stipančević k. g. in Rok Bavčar.

Glasbeni vodja in dirigent predstave je David Švec, sicer redni dirigent Narodnega gledališča v Pragi, avtor prevoda je Niko Štritof, kostumografinja predstave Sylva Zimula Hanakova, oblikovalec svetlobe Andrej Hajdinjak, koreograf Lukas Zuschlag, dramaturginja Tatjana Ažman.

Komična opera v treh dejanjih Prodana nevesta je krstno izvedbo doživela leta 1866 v Pragi, leta 1894 pa je na odru ljubljanske Opere doživela slovensko premiero. Zadnja postavitev v Ljubljani je bila leta 1998.

Tokrat gre za koprodukcijo z Narodnim gledališčem Moravske in Šlezije. Na Češkem bo predstava premiero doživela v sezoni 2023/24 v okviru Smetanovega opernega ciklusa Ostrava 2024, ko bodo obeleževali 200. obletnico skladateljevega rojstva.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-ljubljanski-operi-premiera-komicne-opere-prodana-nevesta