V LGM o prehajanju iz knjige v lutkovno predstavo

Avtor: STA

Slikanice, kratke zgodbe, pesmi in druga literarna dela so mnogokrat izhodišče, predloga ali vsaj navdih za lutkovne predstave. Da bi osvetlila odnose med tema umetniškima zvrstema, pripravljata Mariborska knjižnica in lutkovno gledališče serijo pogovorov z avtorji knjižnih predlog, ustvarjalci lutkovnih predstav in drugimi strokovnjaki.


Foto: Boštjan Lah

"Odlična literarna dela so lahko odlična predloga za odlične lutkovne predstave," izpostavljajo v Lutkovnem gledališču Maribor.

Prvi v seriji brezplačnih dogodkov z naslovom Iz knjige na oder bo danes v lutkovnem gledališču. Po ogledu predstave Kako zorijo ježevci bodo govorili z avtorjem knjižne predloge Petrom Svetino ter ilustratorjem in avtorjem likovne podobe predstave Damijanom Stepančičem. Pogovor bo vodila Darka Tancer Kajnih.

Osnovne teme, ki jih cikel pogovorov in predstav poskuša osvetliti, so, kaj se zgodi pri prestopu zgodbe iz knjige na oder, kako občutljivo in vznemirljivo je to prehajanje in kako se ga lotiti.

Dogodki so po navedbah LGM namenjeni najširši javnosti, ljubiteljem literature in lutkovnega gledališča, "še posebej pa tistim, ki se navdušujejo nad obema zvrstema umetnosti in jih zanima, v kakšnem odnosu sta".

V ciklusu do konca sezone 2018/2019 napovedujejo še dva dogodka. Februarja načrtujejo ob predstavi Moj lajf pogovor na temo aktualizacije in predelave literature Ivana Cankarja za otroke. Maja pa naj bi ob predstavi Netopir Kazimir govorili o pravljičnem svetu Svetlane Makarovič.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-lgm-o-prehajanju-iz-knjige-v-lutkovno-predstavo