Predstavitev knjige Mikra theatrika 2

Avtor: MGL

V četrtek, 24. januarja 2019, bo na Mali sceni MGL predstavitev dela Mikra theatrika 2. Antropološki eseji o gledališču in dramski teksti antropologinje in doktorice antičnih študij Svetlane Slapšak.


Foto: Arhiv MGL

Kot v spremni besedi h knjigi Mikra theatrika 2 zapiše gledališki režiser Ivica Buljan, je navzočnost Svetlane Slapšak na današnjem južnoslovanskem kulturnem prizorišču dragocena in brez primere. Knjige ji objavljajo v vseh državah nekdanje Jugoslavije; je vzor izbranim umetnikom, novinarjem, političnim aktivistom in širšemu bralnemu občinstvu, ki ga zanimajo vezi med kulturo in demokracijo.

Mali spisi o gledališču, zbrani v tej knjigi, so razdeljeni v tri poglavja, ki obravnavajo teme iz antike in sodobnih performativnih praks ter analizirajo izbrane predloge, koncepte in uprizoritve s slovenskih in tujih gledaliških odrov. Knjiga je urejena tako, da se vsa tri poglavja na izviren način zaključujejo z avtoričinimi dramskimi besedili.

Avtorica se v knjigi osredotoči na povezave med gledališčem in drugimi umetniškimi mediji, vseskozi pa se posveča tudi njegovi vpetosti v širšo družbo. Sprašuje se o skupnih točkah med gledališčem in demokracijo, tako antično kot sodobno, o trenutkih, ko gledališče gledalca prestavi v politiko ter ga spodbuja k družbenemu opredeljevanju in dejanju.

»Knjiga v veliki meri priča o mojem doživljanju postdramskega,« zapiše Svetlana Slapšak v uvodu v knjigo, ki je nastala kot nadaljevanje njenega predhodnega dela Mikra theatrika (Knjižnica MGL, 2011), »o mojem trajnem prepričanju, da antična drama jasno govori sodobnemu človeku o sodobnem človeku, in o moji vse bolj očitni usmeritvi v gledališče, ki se oglaša v socialno-politični realnosti sveta z neskritim namenom, da ga spreminja.«

 

Dogodek bo sestavljen iz dveh delov: v prvem bodo nastopile članice Ženskega pevskega zbora Kombinat in dramska igralka Jožica Avbelj, nato pa bo sledil pogovor z avtorico knjige Svetlano Slapšak, ki ga bo povezovala urednica zbirke in knjige Petra Pogorevc.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/predstavitev-knjige-mikra-theatrika-2-antropoloski-eseji-o-gledaliscu-in-dramski-teksti