V reškem HNK danes premiera opere Romeo in Julija z Aljažem Farasinom

Avtor: STA

V Hrvaškem narodnem gledališču (HNK) Ivana pl. Zajca na Reki bo danes premiera opere Charlesa Gounoda Romeo in Julija. V naslovnih vlogah ene najbolj znanih opernih različic Shakespearove drame bosta nastopila člana reškega ansambla, hrvaška sopranistka Anamarija Knego in slovenski tenorist Aljaž Farasin.


Predstava je koprodukcija opere reškega HNK ter italijanskega teatra Alighieri in Fondazione Ravenna Manifestazioni. Režiser operne različice nadčasovne ljubezenske zgodbe o Romeu in Juliji je intendant reškega HNK Marin Blažević.

Blažević je na novinarski konferenci na Reki prejšnji teden razkril, da se opera začne s sceno, v kateri sta ljubimca že mrtva, potem pa predstava pojasnjuje, kaj se je vse zgodilo in kaj je povzročilo njihovo smrt.

Kot je dejal, je izpostavil tudi komične elemente iz libreta, čeprav se Shakespearovo besedilo kot temelj libreta končuje tragično. Potrdil je, da so predstavo nekoliko skrajšali, ker za razliko od francoskega originala ne bodo odigrali vseh velikih baletnih točk.

Slovenski pevec in prvak reške opere Farasin je povedal, da se je za vlogo Romea pripravljal dve leti ter da gre za njegovo najtežjo vlogo doslej. "V več kot triurni predstavi le kakšnih 20 minut nisem na odru, kar je zelo zahtevno," je njegovo izjavo povzel reški časnik Novi list.

Intendant reškega HNK je še povedal, da so šele med pripravami predstave ugotovili, da opera Romeo in Julija nikoli ni bila postavljena na Reki. Reški časnik pa je poudaril, da je opera Romeo in Julija četrta po vrsti, ki jo bodo izvedli na Reki na podlagi Shakespearovih dramskih besedil.

Po današnji premieri bo reški ansambel opero 18. in 20. januarja izvedel v Raveni, je še napovedal Blažević.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-reskem-hnk-danes-premiera-opere-romeo-in-julija-z-aljazem-farasinom