V Mariboru gostovanje Drame HNK Zagreb z eno najboljših predstav pretekle sezone

Avtor: STA

V Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Maribor bo nocoj gostovala Drama HNK Zagreb z eno najboljših predstav pretekle sezone. Gre za uprizoritev Cigan, ampak najlepši v režiji Ivice Buljana. Nastala je po romanu Kristiana Novaka z vrsto likov, prepoznanih iz strahov današnjega časa.


Foto: Arhiv SNG Maribor

Dramatizacija romana je delo enega najbolj opaznih hrvaških dramatikov Ivorja Martinića, ki je med drugim pripravil gledališko priredbo za Somrak Bogov, ki so ga v letošnji sezoni uprizorili v Drami SNG Maribor.

Režiser Ivica Buljan, sicer ravnatelj Drame Hrvaškega narodnega gledališča (HNK) v Zagrebu, je slovenski javnosti zelo dobro znan. Nazadnje sta doživeli premiero njegovi predstavi Zgodovina nasilja v Mini teatru ter V imenu matere v ljubljanski Drami. V SNG Maribor je pred dvema letoma postavil na oder Ljudožerce Gregorja Strniše.

Predstava Cigan, ampak najlepši je bila v Zagrebu premierno uprizorjena decembra 2017. Nastala je po priljubljenem romanu sodobnega hrvaškega pisatelja Novaka, ki je pravzaprav kriminalka. Zajema veliko število likov in spremlja vrsto zgodb, med drugim o mladem Romu Sandokanu, ki se zaljubi v Medžimurko Mileno iz sosednje vasi, ter o Kurdu iz Iraka, ki zapusti družino in državo, ki jo je zajela vojna, v iskanju obljubljenega življenja v Calaisu.

"Ti izraziti antijunaki niso tipizirani predstavniki svoje etnične ali socialne skupine, temveč so plemeniti marginalci, ki s svojim obnašanjem odstopajo od stereotipa ter na empatičen način rušijo podobe o predsodkih, ki jih ima družba o njih. Zgodbe se ločujejo in na koncu združijo okrog krvavega umora. Razkošna naracija zajema precizno pripovedovane biografije štirih kulturoloških krogov," izpostavljajo v Drami HNK Zagreb.

Po njihovih navedbah daje romanu velik scenski potencial predvsem razkošen avtorjev stil, zgrajen z elementi kriminalke, melodrame, dokumentarnega materiala, socialne drame z elementi popularne (sub)kulture, ki vključuje tudi romske pesmi. Med njimi je najbolj znana tista z enakim naslovom kot roman.

V glavnih vlogah med drugim nastopajo Nina Violić, Filip Vidović, Franjo Kuhar, Alma Prica, Livio Badurina, Tin Rožman, Bojan Navojec, Dušan Bućan, Luka Dragić, Goran Grgić in Krešimir Mikić.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-mariboru-gostovanje-drame-hnk-zagreb-z-eno-najboljsih-predstav-pretekle-sezone