Odhodi vlakov v MGL predstava o igralskem poklicu

Avtor: STA

Na Mali sceni Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL) bo v četrtek, 10. 1., premiera komedije Odhodi vlakov češkega ustvarjalca Petra Zelenke. Režiser predstave, ki govori o igralci in igralskem poklicu, je Primož Ekart.


Foto: Peter Giodani

Direktorica in umetniška vodja MGL Barbara Hieng Samobor je povedala, da se je za režijo najprej dogovorila z decembra lani preminulim igralcem Jernejem Šugmanom. Skupaj sta tudi izbrala Zelenkovo predlogo, ki govori o igralskem poklicu, tako o čisto formalnih specifikah poklica kot tudi o filozofskih smotrih igralskega početja. Ko je ostala sama z igralcema Mojco Funkl in Primožem Pirnatom, se je, kot je povedala, zavedala, da mora najti nekoga, "ki bo v svojo pamet in srce zajel vsa dejstva", in vsi trije so se odločili, da k sodelovanju povabijo Ekarta. Predstava se po njenih besedah posveča fenomenu "gledališče spredaj in gledališče zadaj".

Ekart je povedal, da je bil študij zelo oseben. "Ogromno smo se spominjali, ogromno smejali, včasih tudi jokali. In upam, da je vse to tudi v predstavi," je dodal. Po njegovih besedah sta v vsaki predstavi dve emociji ali dve življenji: tisto, ki je osvetljeno z reflektorji, in tisto, ki je v poltemi zaodrja, ki pa, kot je povedal, ni nič manj pomembno oziroma ni tam nič manj življenja.

Najpomembnejša stvar, ki jo vsebuje tekst, je po Ekartovih besedah strast do gledališča in prav to jim je bila pomembno izhodišče pri študiju. V besedilo je všit tudi globok imperativ, ki je lasten igralcem in sodelavcem v gledališču, da predstava ne sme odpasti in da jo je treba speljati do konca, ne glede na vse. Še ena stvar, ki jim je bila glede na situacijo zelo pomembna, pa je trenutek, ko umre igralec, je še povedal.

Po besedah dramaturginje Petre Pogorevc igra Odhodi vlakov, ki jo je Zelenko napisal leta 2004, nosi podnaslov Zadnja ponovitev igre Kitajci angleškega komediografa Michaela Frayna. Prvi del temelji na Fraynovi igri Kitajci iz leta 1970 (enodejanka za dva igralca, ki naj bi v enem večeru odigrala pet vlog), v igro pa je Zelenka vpel še Fraynovo igro Hrup za odrom iz leta 1982.

"Zelenka je vzel besedilo ene in princip druge igre. Kar je dodal, pa je tisto, kar je glavna tema njegovega besedila in njihove uprizoritve - življenje igralcev, ki ne odigrata več petih, ampak kar sedem vlog, ker postaneta zgodba predstave ona dva sama, tisto, kar se jima dogaja za odrom in tudi sicer v življenju," je povedala.

V Zelenkovi igri pride v ospredje igralec, njegova rutina za odrom, po drugi strani pa je Zelenka fokus razširil še na eksistenčno razsežnost igralca, kaj vse mora včasih početi, da preživi in podobno. To tako ni več le igra o tem, kako igralec obvlada veščino, ampak tudi, kakšen je kot človek in kakšen odnos ima do gledališča. Zelenka pa spregovori tudi o minljivosti in umiranju, k čemur so "pristopili z veliko mero občutljivosti in spominjanjem", je še povedala Petra Pogorevc.

Igralca sta izpostavila, da je bil študij zelo oseben in da je predstavljal tudi velik zalogaj, saj je veliko materiala. Sicer pa je, kot je povedal Pirnat, med študijem nastalo zelo lepo vzdušje.

Prevod podpisuje Tatjana Jamnik, scenografka in kostumografka je Vasilija Fišer, avtor glasbe Davor Herceg, lektor Martin Vrtačnik, oblikovalec svetlobe Boštjan Kos.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/odhodi-vlakov-v-mgl-predstava-o-igralskem-poklicu