Rekordno število gostovanj LGL

Avtor: LGL / STA

Lutkovno gledališče Ljubljana je v jubilejnem letu, ko je obeležilo 70-letnico svojega delovanja, postavilo svojevrsten rekord na področju mednarodnih gostovanj.


Foto: Miha Fras

V letu 2018 je izvedlo 25 gostovanj na prestižnih lokacijah, praktično povsod so odigrali več predstav. Skupaj je bilo na gostovanjih v tujini odigranih kar 71 predstav, na nekaterih lokacijah so obogatili predstavitev še z delavnicami za otroke. Za primerjavo – v letu 2017 so na skupno 19 gostovanjih odigrali 49 predstav.

Poleg evropskih držav (Madžarske, Irske, Francije, Turčije, Nemčije, Portugalske, Finske, Poljske, Hrvaške, Poljske, Ukrajine, Rusije, Avstrije) so dvakrat obiskali tudi Kitajsko, kjer so kar sedemnajstkrat odigrali predstavo Lučka, grah in pero. Predstavi, za katere je v tujini največ zanimanja, sta slovensko-francoska koprodukcija z miniaturnimi Klemenčičevimi lutkami Misterij sove režiserja Renauda Herbina in animirana pripoved s kredno risbo o vojni in begunstvu skozi otroške oči Nekje drugje režiserja Tina Grabnarja.

V LGL so v letu 2018 z več dogodki obeležili 70. obletnico delovanja. Gledališče je bilo namreč ustanovljeno leta 1948 kot Mestno lutkovno gledališče, otvoritveno premiero pa je pripravilo 10. oktobra istega leta v okviru Ljubljanskega festivala. Delo gledališča gradi na 100-letni tradiciji slovenskega lutkarstva.

Tako kot zgodovina gledališča je pomembna tudi zgradba Mestnega doma, v katerem LGL deluje od leta 1984, in je dobesedno do roba zapolnjena z dramsko in lutkovno umetnostjo. Z ustanovitvijo Lutkovnega muzeja na Ljubljanskem gradu leta 2015 pa je gledališče tudi uradno postalo skrbnik dragocene dediščine.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/rekordno-stevilo-gostovanj-lgl