Predstava o rožnatih trikotnikih v času nacizma

Avtor: STA

V Kosovelovi dvorani Cankarjeva doma bo drevi ob 20. uri premiera predstave Rožnati trikotnik v režiji Alena Jelena. Dramatik Martin Sherman v Rožnatem trikotniki sledi ljubezenski zgodbi v središču predvojne Nemčije, ko so oblast prevzeli nacionalsocialisti. Na tisoče LGBT oseb je bilo označenih z rožnatim trikotnikom in deportiranih v taborišča.


FOTO: Nada Žgank

Rožnati trikotnik je brezčasna igra o ljubezni, človečnosti, nemoči in upanju in tudi o tem, da se predsodki, nestrpnost in pogromi iz najtemnejšega časa 20. stoletja lahko kaj hitro ponovijo. Igra Rožnati trikotnik nas opominja, da je sprejemanje samega sebe pogoj za boj proti vsem oblikam zatiranja, so zapisali v gledališču Škuc, ki je predstavo pripravilo v koprodukciji s Cankarjevim domom in zavodom Kolaž.

V predstavi nastopajo Jurij Drevenšek, Aleš Kranjec, Anže Zevnik, Rok Kravanja, Danijel Malalan, Anđa Rupić, Luca Skadi in Virginia Immaculata.

Ameriški dramatik Sherman je Rožnati trikotnik napisal leta 1979, ko javnost o usodi skupnosti LGBT v času nacizma ni vedela nič. Slovensko občinstvo se je z dramo v prevodu Lada Kralja prvič seznanilo relativno kmalu po nastanku, leta 1983 v gledališču Glej. Takrat je predstavo režiral Vinko Möderndorfer.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/predstava-o-roznatih-trikotnikih-v-casu-nacizma