Gostovanje Psihe v Mestnem gledališču Ptuj

Avtor: Kulturno društvo B-51

Po premieri v decembru 2009 bo mladinska predstava Psiha slovenskega pisatelja in dramatika Emila Filipčiča v režiji Branke Bezeljak 18. maja ob 20h gostovala v Mestnem gledališču Ptuj.


foto Arhiv KD B-51

V koprodukciji Exponto B51 iz Ljubljane in Kazališna radionica Malik Rijeka sem z mladimi (srednješolci in študentje) na Reki režirala komično igro Psiha slovenskega dramatika Emila Filipčiča. V predstavi smo se kritično poigrali z vsemi pogledi mladih na čas, v katerem živijo (od lepotnih tekmovanj, TV žajfnic, materialnih vrednot do turbo folk glasbe).

Mladi Rečani se bodo na Ptuju ustavili 18. maja 2010. Naslednji dan bodo namreč nastopili v Sisku na njihovem državnem festivalu profesionalno vodenih mladih gledaliških skupin, ki poteka v okviru ASITEJ-a, z mednarodno udeležbo in s konferenco gledaliških pedagogov.

Načrtujemo, da jim bomo lahko v decembru 2010  vrnili obisk s produkcijo našega gledališkega studia.

O predstavi

Dramsko besedilo Psiha slovenskega pisatelja Emila Filipčiča iz več razlogov predstavlja plodno podlago za delo z najstniki, saj so predstavo pod pedagosko-režijskim vodstvom Branke Bezeljak ustvarjali mladi, katerim je predstava tudi namenjena.
 
Filipčičeva lucidna ost je usmerjena v kapitalizem in potrošništvo, kamor kot t.i. tranzitna država vstopamo s pospešenim korakom. Poudariti je treba, da Filipčičeva kritika vsebuje veliko dozo ležernosti in humorja, kar mladim približuje tovrstne teme in jih ponuja v premislek. Prav tako združuje paralelna dogajanja in tako like iz sodobnega sveta prepleta s starogrško mitologijo ter ob tem preizprašuje moško-ženske odnose (prebujanje seksualnosti, ljubosumja, posesivnosti, tekmovalnosti med spoloma...) v čemer se vsekakor lahko prepoznajo mladi v sodobni družbi.

Filipčičeva Psiha (v starogrški mitologiji je bila to prelepa deklica, na katero je bila ljubosumna celo Venera) je najmlajša hči predsednika republike Slovenije. Avtor si je dramo zamislil v slogu otvoritve olimpijskih iger v Sloveniji leta 2000, kjer bi moralo vse potekati brezhibno. Japonski milijarder Amor, ki financira celotne olimpijske igre v Sloveniji, želi v zameno za ženo prav najmlajšo predsednikovo hči Psiho. Z veliko mero groteske in cinizma se seveda vse sprevrže v popolni kaos. V prvem planu so denar, pohlep, prevare in laži, bolestna obsedenost z izgledom, lepota, površinskost in praznina poenostavljenega sveta v katerem ni prostora za čustva. Vse to so teme, ki so žal še kako aktualne v današnjem svetu. Filipčičeva Psiha je norčava parodija in hkrati tudi groteska.

V prevodu Diane Jenul, adaptaciji Tajane Gašparović in režiji Branke Bezeljak je dogajanje postaviljeno v današnjo Hrvaško, v čas turbokapitalizma, slepečih reklam in lepotnih tekmovanj, v čas ko šport (p)ostaja le še kulisa. Mladi so vrženi v svet s katerim se ne morejo soočiti, kjer so družinska razmerja zbanalizirana do skrajnosti, vendar pa hrepenijo po idealni ljubezni.

Predstava je primerna za starejše od 14. let


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/gostovanje-psihe-v-mestnem-gledali%C5%A1%C4%8Du-ptuj