V CD opera za mlade Všeč si mi s temo prijateljstva in poguma

Avtor: STA

V sodelovanju med Glasbeno matico Ljubljana (GML) in Cankarjevim domom (CD) bodo v Linhartovi dvorani v četrtek premierno izvedli opero za mlade Všeč si mi, ki jo je na libreto literata Milana Dekleve uglasbil skladatelj vokalne glasbe Damijan Močnik. Zgodba o prijateljstvu, strahu in pogumu v današnjem tehnološkem svetu želi vzbujati sočutje.


Foto: Arhiv Cankarjev dom

"Želimo razširjati obzorja, odpirati duha in negovati tisto občutljivost, ki jo je vsak od izbranih nastopajočih prinesel od doma in s katero želimo, da razveseljujejo svet še naprej," je poudarila Veronika Brvar, predsednica GML, po naročilu katere je opera za mlade pevce, pevske soliste in instrumentalni ansambel tudi nastala.

Dekleva je zanjo napisal poetično besedilo na begunsko problematiko. V ospredju zgodbe sta Vesna in Tarik, predstavnika dveh kultur, ki se spoprijateljita in ko se med prebivalci pojavijo nesoglasja o prisotnosti beguncev v njihovem kraju, se Vesna odločno zavzame zanj. Po libretistovih besedah je to zgodba o prijateljstvu, strahu in pogumu ter o tem, da so "otroci včasih čistejši od nas odraslih in da se je dobro pri njih pogledati kot v ogledalu".

Ker gre pri tej sodobni tematiki predvsem za etiko in moralo, je Dekleva kot umetnik moral paziti, kako to prenesti v estetsko obliko. "Mislim, da se nam je to posrečilo preko prispodob in simbolov in otroci, kot sem videl na vaji, so začutili to priložnost, da nam povejo, da ta svet vendarle ni izgubljen," je povedal na današnji predstavitvi.

Močnik je želel napisati opero, pri kateri bi imel glavno vlogo zbor. Hkrati si je želel sodelovanja s Slovenskim tolkalnim projektom, ker je hotel povezati otroke, ljubitelje s profesionalno glasbeno sfero. Zdi se mu namreč, da je v slovenskem prostoru tega veliko premalo. Po lastnih besedah mu je uspelo napisati opero za zbor, pri kateri ni izpostavil le prijateljstva, ampak tudi individualno osebnost enega človeka proti množici, ki ostane sam, kar se po njegovem mnenju velikokrat zgodi.

Pri uglasbitvi je izhajal iz baroka, začetka opere, kjer je bila "glasba na nek način zelo plesna", s tem pa so se po njegovih besedah lahko združile glasbe Afrike, Orienta in Evrope ter se znašle na skupnem imenovalcu. Obenem je želel "rehabilitirati melodijo", da zveni sodobno in da se hkrati vsak pevec lahko izkaže vokalno.

Noviteto je na oder Linhartove dvorane CD postavila Nana Milčinski, ki je pri GML pred tem režirala otroški operi Hobit in Brundibar. V današnjih cyber časih se ji zdi nekaj posebnega, če otroke navdušiš za klasično petje in klasično glasbo oziroma glasbo, ki ni na prvo žogo, obenem je to po njenem mnenju dobra popotnica mladim za vse življenje, saj takšen projekt poleg osnov odrskega gibanja doprinese še kaj drugega, denimo samozavest.

Premierno jo bodo uprizorili v četrtek, do 14. januarja 2019 pa bo sledilo še 16 ponovitev. Pri izvedbi bo sodelovala številčna ekipa izvajalcev, od mladih pevcev solistov, prek Mladinskega pevskega zbora GML, ki ga vodi Irma Močnik, Slovenskega tolkalnega projekta in instrumentalistov do plesalcev pod mentorstvom profesorja plesa na Srednji vzgojiteljski šoli, gimnaziji in umetniški gimnaziji Ljubljana Dušana Teropšiča.

Koreografijo je pripravila Mateja Jerebic, scenografijo, kostumografijo in video Jaro Ješe, dirigenti bodo Damijan in Irma Močnik ter Petra Pirš.

Opera je vključena v mednarodni Erasmus+ projekt EducOpera - boj proti osipništvu v šolah preko opernega izobraževanja. Kot je povedala njegova predstavnica Mojca Kovačič, bodo z njim predstavili, kaj vse lahko pridobijo mladi, ki so vključeni v proces nastajanja te oblike umetnosti.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-cd-opera-za-mlade-vsec-si-mi-s-temo-prijateljstva-in-poguma