Mineva 95 let od rojstva operne dive Marie Callas

Avtor: STA

Pred 95 leti se je v New Yorku rodila Maria Callas, za mnoge največja operna pevka 20. stoletja. Slovela je po izjemni izrazni moči, pevski tehniki ter interpretativni raznovrstnosti. Njen repertoar je obsegal več kot 40 sopranskih vlog, bila je cenjena interpretka Norme, Tosce in Medeje. Leonard Bernstein jo je imenoval kar operna biblija.


Foto: Pixabay

Maria Callas se je 2. decembra 1923 grškima priseljencema rodila kot Maria Kalogeropoulos. Študirala je na konservatoriju v Atenah, kjer je leta 1944 debutirala z vlogo Santuzze v operi Cavalleria rusticana Pietra Mascagnija, na mednarodnem prizorišču pa se je uveljavila leta 1947 z nastopom v Veroni, kjer se je predstavila v operi La Gioconda skladatelja Amilcareja Ponchiellija. Odtlej je pela v velikih opernih hišah po vsem svetu.

Po nastopu leta 1965 v Covent Gradnu v Londonu, kjer ji je bila dodeljena naslovna vloga v Puccinijevi Tosci, je prenehala z odrskimi nastopi in se posvetila snemanju plošč. Posnela je številne plošče z mnogimi priznanimi skladatelji. V 70. letih se je želela vrniti na oder, a ji poskus tudi zaradi značajskih lastnosti, temperamentnosti in velike občutljivosti, ni uspel.

Njeno kariero so večkrat zasenčile drame iz zasebnega življenja, med drugim ljubezenska zveza z ladjarjem Aristotelom Onassisom. Umrla je 16. septembra 1977 v Parizu.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mineva-95-let-od-rojstva-operne-dive-marie-callas