V Gledališču Glej premiera predstave o staranju z družbenega in intimnega vidika

Avtor: STA

V Gledališču Glej bo drevi ob 19. uri premiera predstave Starci 1.2. Gre za projekt, ki ga podpisujeta aktualna rezidenta Gledališča Glej, režiserja Tin Grabnar in Hana Vodeb. Predstavo sta ustvarila v sodelovanju s sedmimi starostniki iz najrazličnejših ozadij, skupaj pa so temo staranja osvetlili tako z družbenega kot z intimnega vidika.


Foto: Hana Vodeb

"Hiranje, osamljenost, bolezen, smrt. Občutek, da nam življenje polzi iz rok, in da gre svet mimo brez nas. In da je vse, kar nam je ostalo, le še spomin. Živimo v družbi, ki se s staranjem sooča preko institucionalizacije, s predsodki in izolacijo. Kjer je medgeneracijsko sodelovanje pogosto le floskula. In kjer moramo govoriti le o o tem, da je starost lepa, pri čemer mora ostati strah pred minljivostjo globoko potlačen v vsakem posamezniku," so v napovedi predstave zapisali njeni ustvarjalci.

Režiserja Tin Grabnar in Hana Vodeb v svoji drugi premieri Starci v sklopu Glejevega rezidenčnega programa in v koprodukciji z Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo staranje postavita v središče svojega gledališkega premisleka. Več kot dve leti sta s starostniki iz različnih sfer življenja, ki pred tem večinoma niso imeli stika z gledališčem, gradila skupnost, ki se preko razkrivanja spominov s poetično interpretacijo starosti sooča z družbenimi predsodki do starejših.

"Na odru se spomini prepletajo s pozabo, poetično s političnim, interpretacija z izkušnjo, magija z realnostjo. Izginule zgodbe in ljudje postanejo resnični, strahovi se razblinjajo v prazen nič. Oder postaja polje mogočega. Medtem ko nas družba sili v individualizacijo, se starci s svetom in seboj soočajo skupaj. In ne pristajajo na to, da zanje tu ni več prostora," še piše v najavi predstave.

Rezidenta sta v Gleju že poleti uprizorila predstavo Starci 1.1, ki je temeljila predvsem na odpiranju spominov, pripovedovanju zgodb in povezovanju znotraj ustvarjalne ekipe. S pomočjo filmskih posnetkov in s postopki dokumentarnega gledališča so z nastopajočimi skušali poustvariti določene spomine, tudi na kraju, kjer so se zgodili. Poleg odnosa do staranja in starosti so v prvi predstavi v ospredje postavili spominjanje in edinstvenost osebnih zgodb.

Pri obeh predstavah sta stalnica režiserja, tudi igralska ekipa z izjemo ene menjave ostaja trdna. V uprizoritvi nastopajo Irena Butoln, Jožica Hribar, Majda Lekše, Stanka Škodič, Vesna Škreblin, Jože Drabik in Vanja Matijevec. V prvi izdaji Starcev je namesto Drabika nastopal Božidar Škof. Dramaturgijo tokrat podpisujeta Brina Klampfer, kostumografijo pa Sara Smrajc Žnidarčič, pri obeh predstavah pa sta sodelovala scenografka Nina Rojc ter oblikovalec luči Grega Mohorčič.

Predstava Starci 1.2 ima v decembru poleg nocojšnje razprodane premiere napovedani še dve ponovitvi, 3. in 5. decembra, a sta prav tako razprodani. Dodatne ponovitve v Gleju načrtujejo v februarju.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-gledaliscu-glej-premiera-predstave-o-staranju-z-druzbenega-in-intimnega-vidika