V Mariboru se začenja skoraj polnoleten festival Drugajanje

Avtor: STA

S predstavo Staging a Play: Antigona v izvedbi Matije Ferlina se bo drevi v Narodnem domu Maribor začel mednarodni sodobni gledališki festival Drugajanje, ki v svoji 17. izvedbi ne bo obsežen, bo pa zato izjemno kompakten. Organizatorji so iskali kakovostne predstave, v katere lahko mladi vstopajo oziroma z njimi komunicirajo.


Foto: Andi Bančić

Na festivalu letos gostijo hrvaška umetnika Sinišo Labrovića in Matijo Ferlina, avtorja otvoritvene predstave, ki so jo organizatorji izbrali, ker po eni strani predstavlja vrhunec sezone Bunkerja, po drugi pa nagovarja zelo specifično srednješolsko publiko, ki ima Antigono predpisano za obvezno branje. Ferlin namreč v predstavi prevzame vloge vseh protagonistov in njihovih odnosov ter s tem izpostavi svoj izvajalski instrument - telo, gib in govor - nizu situacij na robu izvedbenih zmožnosti.

Labrović, ki deluje večinoma na polju body arta, performansa in vizualne umetnosti, bo v sredo na mariborskem Grajskem trgu izvedel performans v trajanju Ribarjenje. Organizatorji opozarjajo še na poljskega umetnika Janeka Turkowskega, ki se bo predstavil z miniaturko Margarete. Predstava bo ponovljena štirikrat, saj je namenjena manjši skupini gledalcev.

Festival, ki se bo z matičnega odra, Amfiteatra in Narodnega doma selil tudi na ulico, se bo sklenil s študijsko koncertno-predstavo v režiji Maruše Kink. Avtorica si je za gradivo raziskave izbrala dve deli, Žabe Gregorja Strniše ter Aristotelovo O duši. Pomembno vlogo pri predstavi ima glasba skupine The Frogz, ki jo sestavlja nekaj članov zasedbe Čedahuči, na odru pa bodo stali štirje igralci - Maruša Majer, Nika Rozman, Nejc Cijan Garlatti in Stane Tomazin, ki se bodo ukvarjali s Strniševo poezijo ter s paktom s hudičem. Predstava Žabe bo premiero predvidoma doživela decembra 2019.

Drugajanje, ki ga v Bunkerju prirejajo v sodelovanju z II. gimnazijo Maribor, ostaja zaznamovano s članstvom v mreži Festivals in Transition oziroma v projekt Urban Heat in se posledično skuša ukvarjati z urbanimi in globalnimi temami skozi intimistične pristope oziroma skozi osebne izkušnje. Ohranja tudi svoj spremljevalni program, v sklopu katerega bodo z mariborskim intimnim odrom delali podcast z Aljo Lobnik in Turkowskim, v sklopu projekta Igrišče za gledališče 2.0 pa prihajata v Maribor skupini otrok, ki bosta vključeni v tridnevni program Šole v kulturi.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-mariboru-se-zacenja-skoraj-polnoleten-festival-drugajanje