Predvajanje radijske igre Rudija Šelige: Čarovnica iz Zgornje Davče

Avtor: Fundacija Rudi Šeligo

Radijska igra Rudija Šelige Čarovnica iz Zgornje Davče bo na sporedu na 3. programu Radia Slovenija - program Ars, v ponedeljek 19. novembra 2018, ob 22.05, v okviru cikla radijskih iger študentov Akademije za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani. Krstna uprizorizoritev večkrat nagrajene drame Čarovnica iz Zgornje Davče je bila 30.12.1977 v SLG Celje, v režiji Dušana Jovanovića in z Milado Kalezić v vlogi Darinke.


Uprizoritev SNG Maribor, r. Damir Zlatar Frey, 2015/2016 / Foto: Damjan Švarc

Režija in priredba: Dorian Šilec Petek
Tonski mojster: Nejc Zupančič
Mentorja: red. prof. Aleš Jan in asist. Klemen Markovčič

Eva Stražar - Darinka
Živa Selan - Mama
Mario Dragojević - Niko
Dominik Vodopivec - Oče

Traja 19′ 41”
Koprodukcija UL AGRFT in Radio Slovenija
Posneto v studiih Radia Slovenija

Dramsko delo Rudija Šeliga (1935–2004) je svojevrstno nadaljevanje Lepe Vide, postdramska dekadentno večplastna interpretacija, ki se napaja v poganski mitologiji, skrivnostni magiji in usodno privlačni enigmatičnosti (pol)boginje Vide oziroma njene čarovniške hčerke Darinke. Njena instiktivnost, animaličnost, iracionalnost in božanska lepota sodijo bolj na Olimp kot v Zgornjo Davčo. In prav sem, v "civilizirano" srednjeslojno sodobno družino, se je omožila hčerka slovenske mitološke kraljice. Šeligo v Čarovnici iz Zgornje Davče konfrontira dva popolnoma različna in nezdružljiva svetova – tostranski svet slovenske duševne otopelosti, brezobzirnega materializma in nesenzibilnega družbenega konformizma z onstranskim vilinsko-čarovniškim principom "strukturnih prvin podzavesti", seksualno močjo, ognjeno subjektivnostjo, intimno povezanostjo z naravo par excellence …

Permisivnost, znamenje razvajenosti, ki predstavlja življenje z lahkotne strani, je kot družben pojav v intenzivnejši obliki zaživel od zgodnjih sedemdesetih let dvajsetega stoletja dalje. Ni samo vzgojni problem, ampak družbeno stanje, ki v neki obliki, v nekem segmentu družbe živi še danes. Čeprav smo v družbi tveganja, se je čvrsto zakoreninil v tistem delu družbe, ki si družbeno življenje in življenje sploh predstavlja brez naporov, odrekanja in kakršnekoli prisile. Rudi Šeligo skozi dramo Čarovnica iz Zgornje Davče ponazori zagate sodobne družbe – v užitkarjenje in neodgovornost usmerjen srednji razred. Slovstvena stvaritev odpira, tematizira in problematizira pogansko v človeku in družbi. (vir: Iskanja, 27/2007, P. Vresnik)


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/predvajanje-radijske-igre-rudija-selige-carovnica-iz-zgornje-davce